З Києва до дипломатів у різних країнах світу повезуть “Мед мінних полів” та збиратимуть гроші на розмінування

Автор: Оксана Тупальська
12:55 12.10.2023

МЗС України анонсувало початок комунікаційної кампанії "Мед мінних полів", в ході якої дипломати розвозитимуть по світу звістку про шкоду від ворожого замінування та збиратимуть благодійні кошти на ліквідацію наслідків ворожого вторгнення. Як відомо, на Київщині аграрії підривалися в полях через вибухівку, втрачали техніку, здоров'я та життя. В частині населених пунктів регіону досі не можна відвідувати цвинтарі та ліси.

Торік наприкінці літа 2022 року у Вишгородському районі під час збирання врожаю підірвався трактор. А в травні трактор підірвався на вибухівці під час польових робіт у селі Липівка, також в той же період подібний інцидент стався в селі Андріївка біля Макарова, у селі Гоголів Великодимерської громади. Наприкінці квітня 2022 року у селі Маковище Бучанського району тракторист виїхав на польову дорогу та підірвався на схованій в землі протитанковій міні, яку лишили окупанти.

За даними МВС 30% території України, а це понад 174 000 кв. км, що включає як приватні території, так і критичну інфраструктуру, водойми, ліси та поля, нині несуть небезпеку замінування або його залишків. Площа замінованих полів наразі сягнула 8 млн га, з яких 6 млн га розміщуються на окупованих територіях, 2 млн га – на звільнених.

“Мед мінних полів” збирають завдяки сучасним технологіям – щоб уникнути контакту з мінами, дрони засівають заміноване сільськогосподарське поле спеціальною сумішшю медоносних трав. Після цього нектар збирають бджоли, яким також не страшні міни.

Українські дипломати братимуть “Мед мінних полів” із собою на міжнародні зустрічі та даруватимуть його дипломатам і публічним особам у всьому світі.

“Цей проект дозволить МЗС привернути більшу увагу світу до проблеми російського замінування української землі та мобілізувати додаткові ресурси для її вирішення. Воєнна дипломатія використовує кожну можливість для досягнення результату. Всі креативні та технологічні засоби спрямовані на те, щоби посилити нашу комунікацію та швидше очистити українську землю від російських мін та боєприпасів”, – заявив Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Комунікативна стратегія одночасно створить можливість, щоб поля, куди небезпечно заводити техніку, не простоювали, та водночас буде посланням до світу, що українці вірять в можливості рідної землі та дбають про кожен її метр. 

У МЗС розповіли, що цього року автори проекту провели консультації з агрономами та ДСНС і підготовчі роботи з дронами, а також здійснили тестовий засів поля. Також запустили сайт для попереднього замовлення меду. А навесні 2024 року проект стартує на повну потужність.

Останні новини