Як повідомили в Міносвіти, нові норми мають на меті зробити шкільне харчування більш збалансованим та корисним для дітей. У документі міститься інформація про розподіл білків, жирів та вуглеводів, які мають містити страви, пропоновані школярам упродовж дня.
Особливу увагу під час організації харчування приділяють зниженню кількості спожитого цукру (не більш ніж 10 грамів на 100 грамів/мілілітрів харчового продукту).
Серед змін до норм, які запрацюють з 1 вересня 2021 року, такі:
- кількість цукру зменшиться у 2-2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;
- кількість фруктів збільшиться до 100 г на один прийом їжі;
- кількість хліба на 1 прийом їжі зменшиться з 60-80 г до 30-50 г;
- кількість м’яса збільшиться так, щоби протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
- кількість молочних продуктів збільшиться при формуванні меню: новими нормами передбачено одну порцію молока чи молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту чи кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.
Важливим елементом забезпечення усіх школярів здоровою та безпечною їжею є врахування особливих дієтичних потреб школярів. Дітей мають обов’язково інформувати про ті харчові елементи у складі страв, що можуть викликати погіршення стану здоров’я або алергічну реакцію.
У закладах загальної середньої освіти для учнів усіх класів незалежно від навчальної зміни повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм.
Нагадаємо, нове шкільне меню від Клопотенка вже скуштували Зеленська та Ляшко (ФОТО).