“ЄС” пропонує позбавляти мандату нардепів, які покинули столицю під час війни

Автор: Ольга Даниленко
19:50 23.03.2022

Завтра на засіданні парламенту “Європейська Солідарність” ініціює ухвалення трьох законопроєктів: перший, надати нардепам можливість добровільно вступати до лав ЗСУ або територіальної оборони. Другій, позбавити мандата всіх нардепів які під час війни перебувають не в столиці. Третій, прирівняти добровольчі підрозділи до військових для надання соціального захисту.

Про це на брифінгу розповів п’ятий президент України Петро Порошенко.

Він зазначив, що через неузгодження у чинному законодавстві народні депутати не можуть записатися у Збройні сили України, або до територіальної оборони чи добровольчих підрозділів. Аби виправити цю неузгодженість необхідно внести зміни до Закону “Про статус народного депутата”.

Необхідно прибрати будь-які перешкоди. Ця позиція добровільна, але цю можливість потрібно депутатам надати. Вчора на Погоджувальній раді я взяв участь в обговоренні цього питання й мені здається, ця позиція була підтримана. Сподіваюсь, що ми не будемо затягувати”,- зазначив Порошенко.

Лідер “ЄС” також наголосив на неприпустимості відсутності народних депутатів у столиці під час війни, адже парламент має працювати у режимі 24/7 й необхідні рішення під час військових дій повинні ухвалюватися дуже швидко. Тому у “ЄС” пропонують позбавляти мандатів депутатів-втікачів.

“Народні депутати постійно мають бути не у західних регіонах України, приїжджаючи поїздами сюди по 150-110 депутатів. Вони мають бути у Києві. Й у будь-який час Верховна Рада має протягом години зібратися, прийняти необхідні рішення. Я вважаю, що народні депутати, які не бажають перебувати у Києві – це дезертири. І якщо народний депутат протягом п‘яти днів, без поважних причин, відсутній у Києві, щоб була можливість ініціювання складання мандату. Це також обговорювалося на Погоджувальній Раді, я дуже сподіваюсь, що ця позиція може бути підтримана”, – наголосив Порошенко.

Також він додав, що правило антидезертирства має бути розповсюджено й для членів Уряду, Національного банку України, для керівництва державних корпорацій й Спостережних рад.

Третя ініціатива “ЄС” – підтримка добровольців на надання їм пакету соціального страхування, аби вони мали такі ж права, як й військовослужбовці.

“Ми маємо посилити й прирівняти добровольчі підрозділи до бійців Збройних сил територіальних громад, дати можливість їм й щодо соціального захисту. Щоб, не дай Боже, він поранений або загинув, страхування щодо компенсацій, вшанування героїв й надання всіх інших прав, щоб було вирівняно. Ми також цей законопроєкт запропонували й сподіваємося, що це буде реалізовано”, – резюмував Порошенко.

Нагадаємо, у Києві бійці територіальної оборони збили зі стрілецької зброї декілька новітніх російських дронів-камікадзе.

Як повідомляв “ВК”, за даними соцопитування “Рейтинг”, серед українців, які мали роботу до війни, 53% сьогодні не працюють. 22% працюють у звичному режимі, 21% – віддалено або частково, лише 2% – знайшли собі нову роботу.

Останні новини