Які зміни чекають на киян з 1 жовтня – штрафи для підприємців, комунальні тарифи та правила для власників автомобілів

Автор: Оксана Тупальська
20:04 30.09.2023

Водії переходять на зимовий режим руху, на підприємців чекають перевірки та на споживачів комуналки нові розрахунки тарифів. Про ці та інші зміни з 1 жовтня розповість кореспондент «Великого Києва».

Нові тарифи

Для споживачів, які підключені до газових мереж, але мають опломбовані крани, встановлюють єдиний розмір мінімальної замовленої потужності – 39 кубометрів на рік. Тобто, плата на рік складатиме 82 гривні 36 копійок або 6,86 гривні на місяць.

Раніше для таких споживачів нараховували мінімальний розмір замовленої потужності, який складав: 39 кубометрів на рік (для людей тільки з газовими плитами) або 126 кубометрів на рік (для клієнтів з плитою і колонкою) чи навіть 314 кубометрів газу на рік (для споживачів з автономним опаленням на газу). На прикладі споживача із котлом це сума складала 663 гривні 16 копійок або 55,26 гривні на місяць.

Штрафи для підприємців

Від початку жовтня підприємці, які працюють без касових апаратів (РРО), заплатять штрафи. Повертаються перевірки та контроль, які були скасовані з кінця лютого 2022 року.

Встановлюється зменшений розмір штрафних санкцій (25% та 50% вартості товару замість 100% та 150% відповідно) за незастосування РРО, невидачу розрахункового документа або видачу розрахункового документа на неповну суму купівлі, що застосовуються до ФОП – платників єдиного податку (до закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 1 серпня 2025 року).

Правила для водіїв

З 1 жовтня в Україні поза населеними пунктами у будь-який час доби водії зобов’язані включати денні ходові вогні або ближнє світло фар. Це правило діятиме до 1 травня 2024 року. За порушення – попередження.

Додаткові “Доступні ліки”

Також з 1 жовтня почне діяти розширений перелік медичних засобів за програмою «Доступні ліки».

До оновлених реєстрів ліків та медвиробів увійшли:

  • 411 лікарських засобів;
  • 72 препарати інсуліну;
  • 9 комбінованих лікарських засобів;
  • 23 медвироби (тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові).

З документом можна ознайомитись за посиланням.

Темні осінні вечори

Наприкінці місяця відбудеться повернення до зимового часу. У ніч із суботи, 29-го на неділю, 30-те жовтня о 04:00 стрілки годинника переводяться на одну годину назад. Тому вранці в неділю буде нагода на годину довше поспати.

Останні новини