Як зробити, щоб новорічні ялинки не нашкодили домашнім улюбленцям

Автор: Марія Супрун
17:40 23.12.2021

Традиційно під час новорічних свят до Київської міської лікарні ветмедицини звертаються десятки киян, тварини яких постраждали від надмірної цікавості до ялинки.

Як уберегти улюбленця від травм і вжити необхідних заходів безпеки, розповіла в.о. директора КП «Київська міська лікарня ветеринарної медицини» Наталія Мазур.

«Найчастіше домашні улюбленці гризуть хвою, ласують блискучим дощиком чи розбитими скляними кулями. У нас є ціла колекція новорічних прикрас, які ми дістали з чотирилапих пацієнтів. Унаслідок – травми стравоходу, проблеми з травленням та зіпсоване свято для власників. Це дуже небезпечно, і на жаль, такі випадки непоодинокі», – зазначила Мазур.

Кілька порад, які допоможуть убезпечити кота чи собаку від неприємностей «спілкування» з новорічною ялинкою:

  • хвойне дерево варто надійно закріпити, аби воно не впало на тварину. Краще перевагу надати штучній ялинці;
  • не встановлювати ялинку надто близько біля меблів та поверхонь, із яких тварина може стрибнути на дерево;
  • регулярно прибирати голки з підлоги. Якщо тварина наковтається хвої – це загрожує їй серйозними травмами;
  • відмовитись від блискучих прикрас, як то сріблясті кулі чи дощик. Бо саме яскравий блиск викликає цікавість та бажання погратись у чотирилапих;
  • прикраси обирати із некрихких матеріалів, краще – не скляні, аби тварина не поранилась уламками чи не з’їла їх;
  • не використовувати ласощі як декор – пряники, цукерки стануть принадою для тварини. Тим більше, що шоколад надзвичайно шкідливий для тварин.

А от мандарини використати можна. Навіть більше – варто спеціально обробити ялинку розчином ефірної олії із ароматом цитрусових. Котам не подобається цей запах, тому й цікавість до новорічного дерева буде помітно меншою.

«Якщо інцидент стався, важливо якнайшвидше звернутись за допомогою до ветеринара, а не займатись самолікуванням. Будьте уважними і не забувайте, що тварина і ялинка в одному приміщенні – привід вжити додаткових заходів безпеки», – порадила Мазур.

Нагадаємо, Муніципали перекрили рух на проспекті Перемоги, щоб врятувати собаку (ФОТО).

Останні новини