Ядерні погрози Путіна: як діє небезпечна зброя та які її можливі наслідки

Автор: Оксана Тупальська
17:37 27.03.2023

Путін 25 березня вкотре пригрозив світові ядерною зброєю та заявив, що розмістить носії на території Білорусі. У Білому домі одразу відреагували – що не бачать ознак переміщення боєголовок. Однак яку потенційну загрозу несе ядерна зброя для України та світу?

Дія ядерного снаряду відбувається внаслідок ланцюгової реакції, що починається завдяки надвисокому тиску вибухової речовини всередині нього. Про це можна дізнатися з програми на 24 каналі.

Якщо звичайний снаряд вражає ціль уламками, то у ядерної бомби є 5 факторів ураження:

  • вибухова хвиля, яка зносить все на своєму шляху;
  • пекельний жар (радіоактивне забруднення), який спопеляє все у найближчому радіусі вибуху;
  • світлове випромінювання, що позбавить зору людей, які в той момент матимуть розплющені очі;
  • електромагнітний імпульс, який вибиває всі електронні прилади;
  • радіація, що отруює все живе в зоні дії бомби.

«Наприклад, начинена динамітом ТNТ (тринітротолуолом) має радіус ураження до кількох десятків кілометрів. Кількість жертв – від кількох десятків до кількох сотень тисяч. Все, що опиняється на шляху ядерної зброї, моментально перемелюється в пил», – розповідають автори проекту.

Однак дія ядерної бомби не є проблемою лише зони ураження, але всієї планети. Висота гриба, який утворюється після вибуху ядерної бомби, може сягати 50 км та досягає стратосфери землі.

«Стовп розвіюється і утворюється радіоактивна хмара, з якої ллє потужний дощ. В зоні ураження залишається практично пустеля. Через радіацію все живе вимирає. Як приклад – ядерні полігони. Після кількох тестувань ці території залишаються непридатними ні до чого».

Вчені знають теорію американського астронома та науковця Карла Сагана, що в разі масштабної ядерної війни у світі, планету накриє ядерна зима. Тоді клімат різко зміниться, температура впаде до арктичної, а мільйони тон сажі і пилу заповнять тропосферу землі та закриють сонце.

Росія має радянську розробку 1949 року – ядерні боєголовки РДС-1. Вони є прототипом виготовлених раніше в США боєголовок “Товстун” та мають потужність 22 кілотонни (1 кілотонна – одиниця вимірювання потужності ядерного заряду (або вибуху), що відповідає потужності вибуху тисячі тонн тринітротолуолу).

Під час випробування однієї такої боєголовки радіусом ураження 5 км СРСР використав 1538 тварин, які імітували людей – кіз, свиней, собак, щурів та кролів. Після вибуху загинули 345 із них, були пошкоджені будівлі та транспорт в зоні ураження.

Нині у світі ядерною зброєю володіють 9 країн та мають разом 16 тисяч боєголовок: США, Росія, Британія, Франція, Ізраїль, Китай, Індія, Пакистан та Північна Корея.

Нагадаємо, «ВК» розповідав, алгоритм дій, зокрема, де ховатись та як врятуватись від “брудної бомби”, ядерної зброї чи аварії на АЕС.

Останні новини