Вища рада правосуддя дозволила мобілізуватися судді, яка стала відома через “п’яне” ДТП у Києві

Автор: Ольга Даниленко
15:05 18.04

Члени дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя дозволили мобілізуватися судді Деснянського суду Києва Світлані Колегаєвій та на час дії воєнного стану зупинили дисциплінарну справу щодо її п’яного ДТП на вулиці Прирічній. Доказів що столична суддя мобілізувалась і перебуває на полігоні немає.

Фото: ДТП із суддею Колегаєвою

 Ще влітку 2021 року суддя Світлана Колегаєва у стані алкогольного сп’яніння на автівці Audi вилетіла на тротуар, ледь не збила людей, знесла стовп і врізалась у дерево. ДТП із суддею сталося в Оболонському районі столиці, на вулиці Прирічній, 27.

Суд визнав Колегаєву винною у п’яному водінні: штраф у 17 тис. грн та позбавлення на рік водійських прав. Також тодішній міністр внутрішніх справ Денис Монастирський подав скаргу до Вищої ради правосуддя для надання оцінки правопорушенню з боку судді.

Посвідчення судді Колегаєвої

Про зупинку розгляду справи та згоду на мобілізацію судді Колегаєвої повідомили у Центрі протидії корупції.

За їх даними, таке рішення одноголосно підтримали всі члени третьої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя.

Кілька днів тому вона (Світлана Колегаєва, – ред.) вирішила мобілізуватись. Відповідно попросила ВРП зупинити на час дії воєнного стану розгляд дисциплінарної справи щодо неї. Попри те, що доказів того, що Колегаєва справді мобілізувалась і перебуває на полігоні адвокат не надала, члени Третьої Дисциплінарної палати ВРП одноголосно задовольнили прохання судді”, – повідомили у Центрі протидії корупції.

Також, у Центрі додали, що Колегаєва надалі зберігає статус судді й продовжує отримувати суддівську винагороду. Торік вона заробила 1,3 млн грн.

Дивіться також: Суддя Тандир, якого звинувачують у смертельному ДТП на в’їзді у Київ у стані алкогольного сп’яніння, сидить у СІЗО та отримує зарплату 63 тис. грн

Нагадаємо, трагічна ДТП сталася близько опівночі 26 травня: суддя Олексій Тандир на Lexus ES350 за три хвилини до початку комендантської години збив нацгвардійця Вадима Бондаренка, який чергував на блокпосту (Берестейський проспект – вʼїзд у Київ з Житомирської траси). 

Від удару Вадима відкинуло на 30 метрів. Він головою пробив лобове скло і миттєво помер.

У ДБР за фактом смертельної аварії відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286-1 ККУ (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами в стані алкогольного, наркотичного сп’яніння, якщо воно спричинило смерть потерпілого).

Аналізи у судді брали примусово, коли з моменту аварії минуло 10 та 18 годин. Сечу – близько десятої ранку, коли від аварії минуло 10 годин. Кров у судді взяли за постановою суду, це було близько 18 години вечора.

3 серпня у ДБР заявили, що завершили розслідування. Слідчі заявили, що зібрало достатньо доказів того, що Тандир на момент ДТП був у стані алкогольного сп’яніння, попри те що він не здав біологічні зразки вчасно. Також слідство підтвердило, що суддя порушив правила і перевищив швидкість. Йому загрожує 10 років увʼязнення.

Довідка: Вадим Бондаренко у 19 років одружився, всиновив двох дітей, в нього народилася донька Поліна. У грудні 2021 року Вадим пішов служити у Національну гвардію – спочатку у Черкасах, у вересні 2022-го чоловіка перевели в Київ. 

Останні новини