Візит МАГАТЕ до Запорізької АЕС відбудеться наприкінці серпня або у перши числа вересня – експерт з ядерної безпеки

Автор: Ольга Даниленко
15:43 25.08.2022

Візит місії МАГАТЕ до Запорізької АЕС через контрольовану Україною територією відбудеться найближчим часом – до кінця серпня або у найближчих числах вересня. Україна зацікавлена в тому, аби представники місії МАГАТЕ перебували на ЗАЕС постійно.

Про це розповіла незалежна експертка з ядерної безпеки Ольга Кошарна.

Я знаю зі своїх джерел, що дійсно візит МАГАТЕ через контрольовану Україною територією відбудеться найближчим часом. Напевно, до кінця серпня, або у найближчих числах вересня. Адже 10-го (вересня, – ред.) відбудеться нарада Ради МАГАТЕ у рамках підготовки до генеральної конференції МАГАТЕ, яка відбудеться наприкінці вересня. Там необхідно буде доповісти про ситуацію”, – розповіла вона в ефірі “Радіо НВ”.

За її словами, Україна наполягає на постійному перебуванні місії МАГАТЕ на окупованій російськими військами Запорізької АЕС, аби рашисти не змогли після завершення місії знов завести військову техніку на атомну станцію та вести обстріли. 

“Наш представник Кислиця вчора та позавчора на засіданні Ради безпеки ООН наголосив на тому, що Україна зацікавлена у постійної місії, нехай її не очолює Гроссі (гендиректор МАГАТЕ, – ред.), нехай він її привезе та поїде. Але тільки це має сенс, щоб не було постановки. До того, він (Кислиця, – ред.) сказав, про те, що з боку Росії вже підготовуються колобаранти з громадян України, які будуть розповідати, що все у порядку, страшного нічого нема. Через це, я думаю, українська сторона буде наполягати аби ця місія була на постійній основі”, – пояснила експертка.

Крім того, Кошарна додала, що при всьому бажанні, місія МАГАТЕ не зможе зробити звіт на користь РФ, адже окупанти на Запорізькій АЕС вже порушили всі сім принципів безпеки.

“І про це всі казали – представники Великобританії, США, Франція, до речі. Через це всі країни підтримують цю місію. Також, всіх кандидатів, які будуть у місії повинні погоджувати обидві сторони. Наша умова проста, щоб у складі місії не було громадян Росії, а були представники країн, які мають ядерну зброю”, – додала вона.

Читайте також: Боєздатний підрозділ Нацгвардії України “знався” з Запорізької АЕС у перші дні вторгнення армії РФ

Нагадаємо, на початку березня фашистські військові РФ захопили Запорізьку АЕС. На території станції перебувало близько 50 одиниць важкої техніки, боєприпаси, вибухівка та щонайменше 400 терористів.  

У Енергоатому повідомляли, що на території ЗАЕС окупанти продовжують підривати снаряди та міни. Президент Зеленський не виключає можливості застосування РФ ядерної зброї та наголосив, що Запорізька АЕС у шість разів більша за Чорнобильську – і в разі вибуху “смерть прийшла б у всю Європу”.  

Як повідомляв “ВК”, в Офісі генпрокурора заведено понад 1000 кримінальних проваджень за державну зраду та понад 1000 за колабораційну діяльність щодо українських правоохоронців та чиновників. По військових таких проваджень нема.

Останні новини