Вісім весняних фільмів, від яких стане тепліше наприкінці зими: кохання, емоції, гумор

Автор: Любава Лисичкіна
22:46 23.02

Зимові холоди нарешті добігають кінця, і весна ось-ось розкриє свої обійми. Кінематографісти не раз зафіксували на екрані зміну сезонів, наголошуючи, що саме цей час стимулює пробудження ніжних почуттів. А також нові ідеї, дарує натхнення.

Зібрали кілька картин, які найкраще занурюють у весняний настрій.

Весна на Зарічній вулиці (кольорова версія)

1956, драми, мелодрами, 90 хвилин

Режисер: Марлен Хуцієв, Фелікс Міронер

Надворі весна, на тлі пісня про Зарічну вулицю, в центрі оповідання — молода випускниця педагогічного вишу. Таня (Ніна Іванова) приїжджає до міста металургів, щоб вивчати російську мову та літературу дорослих. Замість звичних школярів перед нею сидять чоловіки та жінки, які працюють на місцевому комбінаті. За дівчиною відразу починає доглядати настирливий Сашко (Микола Рибніков), але спроби веселуна домогтися уваги не вражають вчительку. Незабаром молодик розуміє, що всерйоз закохався, а Таня, у свою чергу, поступово впізнає свого учня з нового боку.

Амелі

2001, драми, комедії, 116 хв

Франція, Німеччина, 16+

Режисер: Жан-П’єр Жене

Дівчина з короткою стрижкою йде підстрибом вулицями Парижа. Амелі (Одрі Тоту) – мешканка Монмартра, офіціантка в кав’ярні та головна мрійниця в окрузі. Дивачка не проти втручатися в чужі справи і змінювати перебіг подій, але сама, на жаль, боїться вийти з безпечного світу фантазій і відкрити світ. Все змінюється, коли панночка обмінюється поглядами з хлопцем (Матьє Кассовіц) у метро і підбирає його таємничий альбом із фотографіями.

Шоколад

2000, драми, 121 хвилин

Великобританія, США, 12+

Режисер: Лассе Халльстрем

У французьке місто прибуває Вієнн (Жюльєт Бінош) — молода жінка з шестирічною дочкою та таємним рецептом найсмачніших шоколадних цукерок. По приїзді героїня відкриває власну лавку, куди місцеві мешканці починають щодня навідуватись. Усіх приваблюють чарівний смак солодощів і втішні слова Вієнн — новоприбула, як ніхто інший, слухає відвідувачів та роздає цінні поради. Якось у двері мадемуазель стукає кохання: чоловік Ру (Джонні Депп) зачаровує кондитерку з такою ж силою, з якою запах шоколаду полонить городян.

Весняні надії

2012, драми, мелодрами, комедії

США, Канада, 12+

Режисер: Девід Френкел

Будь-який натяк на пристрасть зник із шлюбу Кей (Меріл Стріп) та Арнольда (Томмі Лі Джонс). Подружжя разом уже понад 30 років, але їхні стосунки нагадують спільне проживання двох сусідів. Кей відчайдушно бажає повернути колишню іскру і знаходить фахівця із проблем сімейних спілок. Після довгих умовлянь чоловік таки погоджується на терапію. Разом героям доведеться довіритися фахівцю, заново закохатися один в одного і дати другий шанс сім’ї.

Ла-Ла Ленд

2016, музичне, драми, мелодрами, 127 хв

США, 16+

Режисер: Дем’єн Шазелл

У місті ангелів зустрілися два мрійники: Міа (Емма Стоун) — бариста з мріями про Голівуд і Себастьян (Райан Гослінг) — затятий шанувальник джазу. Молоді люди закохуються, з’їжджаються, йдуть пліч-о-пліч до успіху. Кохання підживлює кожного творця доти, доки не доводиться зробити найскладніший вибір у житті.

 Весняна казка

1989, драмі, мелодрамі, короткий метр, 102 хвилин

Франція, 16+

Режисер: Ерік Ромер

Викладачка філософії Жанна (Анн Тейседр) залишається без крыши над головою. Замість того щоб ночувати у неприбраній квартирі нареченого, що виїхав із міста, героїня вирушає у власне житло. На жаль, і тут немає можливості перекантовуватися — у студії тимчасово живе кузина Жанні. Дівчина опиняється на вечірці, де знайомиться з Наталкою (Флоранс Дарель), яка готова надати новій знайомій кімнаті у своїй квартирі. Так починається тепла дружба. Але незабаром Жанна дізнається, що подруга бажає звести її з батьком, бо не схвалює нинішню дівчину.

Ноттінг Хілл

1999, комедії, мелодрами, 118 хвилин

США, Великобританія, 12+

Режисер: Роджер Мішелл

Весна — пора кохання, а отже, відповідний настрій треба шукати у фільмографії Річарда Кертіса — одного з головних романтиків Голлівуду. Якщо «Реальне кохання» традиційно включають у грудневі холоди, то «Ноттінг Хілл» виразно створено для перегляду навесні. Справа не тільки в почуттях героїв, що розпускаються, як квіти, а й на палітрі фільму: завдяки гардеробу Джулії Робертс і архітектурі району в картині переважають ніжні і теплі кольори.

Велика риба

2003, пригоди, фантастика, фентезі, 125 хв

США, 12+

Режисер: Тім Бертон

Знятий за мотивами роману Деніела Уоллеса «Велика риба: Роман про міфічні пропорції», фільм занурює глядачів у казкову розповідь. Ед Блум (Альберт Фінні та Юен МакГрегор) завжди розповідав неймовірні історії про відьом, велетнів та інші химерні створіння. Його син Вілл (Біллі Крудап) бачить у батькові лише звичайного вигадника. Коли Ед починає вмирати, молодий хлопець вирішує відтворити минуле батька за допомогою фантастичних сюжетів та розібратися нарешті, де закінчується правда та починається потік небилиць.

Останні новини