Відомий скульптор Анатолій Кущ представив персональну виставку “Портрети” у Києві

Автор: Галина Ворона
23:46 21.10.2023

У виставковому залі Національної академії мистецтв України відкрилася персональна виставка "Портрети" відомого скульптора, народного художника України Анатолія Куща.

Виставка “Портрети” розкриває ставлення Анатолія Куща до жанру портрета як до непересічного явища, що вбирає у себе різноманітні пластичні рішення та демонструє кілька напрямів пошуку скульптора в цьому жанрі впродовж півстоліття його творчої діяльності.

В експозиції можна бачити як зображення етюдного і камерного характеру, так і портрети узагальнені й композиційні.

Здебільшого це образи діячів української культури – поетів, письменників, художників, мистецтвознавців, зокрема Тараса Шевченка, Павла Тичини, Степана Олійника, Володимира Міненка, Олександра Федорука, Івана Трухлого, Василя Шкляра, та портрети історичні, монументальні – переважно державних діячів України, як-от Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Івана Богуна, Максима Кривоноса, Пилипа Орлика, Петра Могили, що створювалися для пам’ятників.

Анатолій Кущ, майстер круглої скульптури, в рамках виставки також експонує давно не демонстровані цикли рельєфів “Створення світу” та “Одвічне”, що не є портретами, але візуально й образно доповнюють настрій експозиції та поглиблюють її філософію. Царина рельєфу — особлива сфера скульптури й мало хто сьогодні працює в цьому жанрі. Тим цікавіше знайомитися з такими рідкісними роботами, що стали тлом портретному доробку.

  • Графік роботи виставки: пн–пт, 11:00–17:00.
  • Адреса: Вулиця Бульварно-Кудрявська, 20, велика зала НАМ України.
  • Вхід вільний.

Читайте також: “Борис Плаксій. Прометей”. Живопис, графіку та скульптуру відомого київського художника-шістдесятника можна побачити на виставці у Києві 

Нагадаємо, столичний музей продасть на благодійному аукціоні 100 шедеврів відомих українських художників.

Останні новини