Від раку грудей помирає понад 500 киянок на рік – як запобігти важкій хворобі

Автор: Галина Ворона
05:33 22.10.2022

У Києві щороку діагностується близько 1200-1500 випадків захворювання на рак молочної залози, 20% із них – занедбані стадії, що не піддаються ефективному лікуванню. Помирає від раку грудей понад 500 киянок на рік. Щоб не поповнювати цю сумну статистику, киянкам достатньо вчасно проходити планове обстеження. Щоб його зробити, потрібно звернутись до лікаря за направленням.

Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

За її словами, у Києві створили найсприятливіші умови для раннього виявлення та вчасного лікування раку молочної залози – найпоширенішого онкологічного захворювання серед жінок. Скористатися такою можливістю за направленням лікаря можуть як киянки, так і вимушені переселенки.

За її словами, до Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози Департамент охорони здоров’я окремим наказом запровадив двотижневик профілактики раку молочної залози.

У його межах із 10 до 22 жовтня заклади охорони здоров’я склали спеціальні графіки, зокрема з можливістю відвідати лікаря у вихідний день або після обіду.

Центри первинної медико-санітарної допомоги скеровують на скринінгові обстеження, а консультативно-діагностичні центри та стаціонарні заклади, у яких функціонують мамографи, за направленням проводять пацієнткам безоплатні дослідження.

Чиновниця наголосила, що можливість прийти до лікаря, обстежитися та проконсультуватися для жінок існує завжди, але під час профілактичних акцій зазвичай люди демонструють більшу активність. Скоріш за все, впливає чергове нагадування про важливість профілактичного огляду.

Вона також навела статистику обстежень у Консультативно-діагностичному центрі Дніпровського району: там за 10 днів зроблено 265 мамографій та 296 УЗД-досліджень. При цьому майже у 30% обстежених виявлено патологію молочних залоз. Із підозрою на рак до Онкоцентру скеровано 7 жінок, у трьох із яких онкопатологію вже остаточно підтверджено.

Вона зауважила, що охочі ще можуть звернутися до лікаря за направленням і пройти обстеження у рамках двотижневика. Проте зробити це можна і наступного тижня, і в будь-який інший день, хоча краще не відкладати візит надовго.

Читайте також: Перевірка щільності кісток: кому необхідно обстежитись і де це зробити безкоштовно у Києві

Нагадаємо, в одній з лікарень Борисполя з’явився новий прилад для лікування патології судин і систем.

Останні новини