Вандал намагався зруйнувати Ханукію, встановлену на Майдані (ВІДЕО)

Автор: Тетяна Сененко
19:41 28.11.2021

У центрі Києва на Майдані Незалежності встановили найвищу в Україні менору до свята Хануки, але вандали спробували її зруйнувати.

Про це повідомила у своєму Telegram-каналі Об’єднана єврейська громада України.

“Примітно, що на тлі звучать оплески і схвальні вигуки. В кінці вандал у своє виправдання каже: “А от не треба ставити””, – зазначили в ОЄГУ.

 

 

Цікаво, що поряд із вандалом перебував Андрій Рачок, який повалив Ханукію на Подолі минулого року.

На своїй сторінці в Facebook він зазначив, що група вандалів затримана, а нападника звуть Юрій Тебенко. В ОЄГУ додають, що сам Рачок досі не поніс покарання за свій торішній вандалізм.

Ханука або «Свято свічок», це одне з найважливіших єврейських свят, відзначається він на згадку про чудо, що сталося в Ізраїлі. Свято було встановлено у II столітті до н.е на згадку про очищення Храму, освячення жертовника і відновлення храмової служби Маккавеями, що послідували за розгромом і вигнанням з Храмової гори греко-сирійських військ та їх єврейських союзників у 165 році до н. е.

Ханука означає «освячення», «новосілля». Це свято чистоти та перемоги світла над темрявою, воно навчає людей ніколи не впадати у відчай. Як каже єврейська мудрість, трохи світла достатньо для того, щоб розвіяти велику темряву. Ханука вважається одним із «найвеселіших» свят в іудаїзмі, оскільки послідовники цієї релігії згадують, як раді були іудеї повернутися до дотримання своїх традицій.

Триває святкування вісім днів, і весь цей час євреї палять свічки у спеціальному свічнику – ханукії, а у синагогах читається молитва «Галель». Кількість свічок у свічнику дорівнює дню свята: у перший день горить лише одна свічка, у восьмий – ханукія заповнена вся. Свічки завжди ставлять зліва направо.

Останні новини