В УПЦ знайшли спосіб не віддавати майно при переході громади в ПЦУ

Автор: Оксана Тупальська
14:49 06.07.2023

Аби при переході громади в ПЦУ не віддавати церковне майно священики УПЦ використовують букву закону для переоформлення надбання парафіян. Про це розповів православний священик Андрій Пінчук.

“З різних єпархій повідомляють, що вже кілька сотень парафій УПЦ перереєстрували своє майно з релігійної громади на фізичних осіб, спеціально утворені благодійні фонди та громадські організації. Цей процес набирає стрімких обертів і має підтримку і в де-яких єпархіальних управліннях, і в київській митрополії”, – розповідає Пінчук.

Завдяки такому переоформленню після голосування громади про перехід до ПЦУ, вона не зможе забрати з собою майно, яке раніше було придбано за спільні пожертви. 

“Дійсно, коли тепер в такій парафії зберуться люди – чи то члени парафії, чи то члени територіальної громади, які, можливо, приймали участь у її будівництві- і вирішать змінити юрисдикцію, то в них нічого не вийде. Парафія як юрособа на той момент буде гола: ані добровільно, ані примусово її вже нікуди не переведеш. Нібито, захистили майно”, – пояснює священик.

Пінчук каже, що за його оцінками навіть за умови подальшого функціонування церковних громад в УПЦ, такі дії можуть призвести до збитків парафій – бо приватна власність згодом може стати предметом маніпуляцій:

“Відновити дисципліну, встановити порядок і підпорядкування ієрархії стане неможливим, такі парафії з часом будуть передаватися у спадок, а якщо спадкоємця-священника немає, то храми будуть здаватися в оренду чи змінювати своє призначення, перетворюючись у ресторани, готелі, квартири”.

Нагадаємо, члени комісії Мінкульту 6 липня опечатали 69, 70 та 71 корпуси Києво-Печерської лаври. Корпус № 70 – це резиденція настоятеля УПЦ Онуфрія, в миру Ореста Березовського.

Останні новини