В Україні хочуть “потужно” взятися за розвиток трансплантації

14:12 06.07.2020

Понад 5 тис. українців очікують на трансплантацію органів. Багато громадян змушені проводити операції за кордоном. Наразі МОЗ розширює перелік лікарень, які можуть надавати послуги з трансплантації органів. А розвиток трансплантації може стати частиною медичної реформи в Україні.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на традиційній нараді у президента Володимира Зеленського.

За його словами, нині МОЗ створило окремий підрозділ саме для розвитку трансплантації в Україні, а також розширює перелік лікарень, які можуть надавати послуги з трансплантації органів. Степанов вважає, що розвиток трансплантації може стати частиною медичної реформи.

Треба дуже потужно взятися за розвиток трансплантації в нашій країні. По-перше, в Україні такі операції в п’ять-шість разів дешевші, ніж за кордоном, а відтак доступніші для українців. Це підвищує шанс зберегти життя. По-друге, така якісна послуга за нижчу ціну може привабити іноземців”, – наголосив Зеленський.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада ухвалила, а президент підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині». Документ регулює питання трансплантації, гармонізує національне законодавство з міжнародними актами та автоматизує процеси завдяки поступовому запровадженню Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів і тканин.

Як повідомлялося раніше, у затриманого на хабарі лікаря-трансплантолога в комірці банку вилучили $840 тисяч.

Останні новини