В Довженко-центрі відкрилася виставка рідкісних кіноплакатів 1920-30-х років (ФОТО)

18:17 02.08.2020

В Музеї кіно Довженко-Центру (вул. Васильківська, 1,) відкрилась виставка українського кіноплакату 1920-30-х років «Кричати! Кликати! Горіти!», яка триватиме до 27 вересня.

Як повідомляється на сайті Центру, глядачі вперше побачать близько 100 рідкісних кіноплакатів, створених українськими художниками до вітчизняних та зарубіжних кінокартин, що виходили у тогочасний прокат. Цілісне уявлення про кінорекламу як індустрію дадуть документи з Кіноархіву Довженко-Центру: буклети, лібрето, листівки, рекламні аркуші в газетах та журналах 1920-30-х років, а також оригінальні фрагменти художніх фільмів.

Більшість плакатів збереглася у невеликій кількості, а деякі з них є чи не єдиним свідченням існування стрічок, що вважаються втраченими.

Назва виставки виникла зі статті «Наші кіно-плакати» Ю. Миславського, опублікованої у журналі «Кіно» (1927): «Плакат мусить кричати, кликати вогнем своїх фарб, горіти яскравими плямами фарб, притягати різкими контрастами кольорів». Саме у цій цитаті якнайкраще розкривається концентрат сміливості кольорів, художніх рішень, експериментів, притаманний українським двадцятим і представлений в експозиції. Ось кілька фото:

Виставка працюватиме до 27 вересня, з 12:00 до 19:00, вихідні дні: понеділок, вівторок. Вхідний квиток– 80 грн, пільговий – 50 грн. Виставковий простір доступний для людей з інвалідністю. Вхід вільний для співробітників музеїв, дітей до 10 років, осіб з інвалідністю 1-2 групи, учасників бойових дій за наявності дійсного посвідчення.

Читайте також: Де в Києві жити добре: ревізія мікрорайону на Виноградарі – репортаж

Нагадаємо, у парку Шевченка продовжує роботу “Кіновернісаж просто неба” — літній кінотеатр, де безкоштовно показують українське кіно. Вже оприлюднено графік показів на перший тиждень серпня.

Останні новини