В центрі Києва утворилося величезне провалля: історики кажуть про важливу знахідку (ФОТО)

Автор: Володимир Хлєбников
14:21 16.12.2021

У дворі будинку на вулиці Мала Житомирська стався провал ґрунту, "завдяки" якому було виявлено підвали садиби початку ХХ століття.

Про це 16 грудня повідомив київський археолог Тимур Бобровський.

Шановні києвознавці! Дивіться, яка несподіванка сталася в Києві на подвір’ї будинку по вул. Малій Житомирській, 16/3. Здається, це підвал якогось маєтку середини ХІХ ст. І що ж з цим робити?” – написав він у Facebook, оприлюднивши відповідне фото.

Масштаби провалу не лише вражають, а й викликають тривогу за стан житлового будинку, розташованого на перетині з Михайлівським провулком.

На фото (див. вище) видно, що в яму впали величезні шматки ґрунту, брили асфальту і навіть вуличні бетонні вазони для квітів. Також видно, що під товстим шаром “сховалися” старі цегляні стіни та решітки.

Читайте також: На бульварі Шевченка утворюється провалля (ВІДЕО)

Ситуацію прокоментувала історик, співробітниця Київського науково-методичного центру з охорони пам’яток Альона Мокроусова.

Це підвали під двором садиби, дровники скоріше. Таких багато було в міських садибах. Вони часто згадуються в описах майна/максимально використовували площу ділянки. Забудова самої садиби – початок ХХ ст. Отже, і льохи тих часів“, – написала вона в коментарях, додавши, що “будинки садиби – пам’ятки місцевого значення“.

Допис Бобровського викликав жваву дискусію. Коментатори цікавляться, яка доля чекає на несподівану знахідку і що буде з будинком, біля якого утворилося провалля.

Станом на 14:00 коментарів Департаменту охорони культурної спадщини КМДА з приводу провалу в історичному центрі Києва не надходило. Причини утворення ями поки що невідомі.

Читайте також: Вандали зробили “могилу” із погруддя Шевченка у столичному дворі – фото

Останні новини