В “Бориспіль” прибув літак з українцями, які перебували в таборах для біженців у Сирії

00:20 01.01.2021

Сьогодні ввечері, 31 грудня, в аеропорт «Бориспіль» прибув літак із двома жінками та сімома дітьми — громадянами України, яких повернули з таборів для біженців у Сирії.

Як повідомляє «Суспільне», спецоперація з повернення українок і дітей тривала два роки. 

Вони опинилися на території Іраку та Сирії приблизно з 2014-2015 року за різних обставин — поїхали або разом із чоловіками, або на роботу. Там вони в певний момент опинилися на територіях, підконтрольних «Ісламській державі» — терористичній організації.

У червні 2019 року була створена спеціальна робоча група. Фахівці перевіряли громадян, утримуваних у Сирії, на наявність можливих зв’язків з терористами. У жовтні того ж року план евакуаційних заходів був погоджений, але через загострення військово-політичної ситуації на території Сирії евакуацію українців довелося відтермінувати. Також на можливість забрати українців негативно вплинула пандемія COVID-19. В Сирії та Іраку були впроваджені значні обмеження, зокрема відбулося закриття кордонів та припинилося авіасполучення. Повернутися до процесу евакуації стало можливим лише наприкінці 2020 року.

Нагадаємо, кримськотатарські родини, що втекли з окупованого Криму до Києва, отримали справжнє свято завдяки громадській організації “Кримська родина” та Фонду Порошенка.

Останні новини