Улюблена страва українців знову здорожчала: як зросла ціна “борщового набору”

Автор: Любава Лисичкіна
22:43 04.01

Втішає те, що до кінця зими критичного зростання цін не очікується. Залежно від виду овочів, їхня вартість може зрости на 2-7%.

Як розповіла керівниця відділу маркетингу львівського оптового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар” Тетяна Попович, станом на початок січня 2024 року всі овочі “борщового набору”, крім цибулі та моркви, коштують на 20% дорожче, ніж рік тому.

За її словами, рекордсменом по зростанню ціни за рік стала картопля, яка в порівнянні із початком 2023 року здорожчала в 3,5 раза, і нині гуртова вартість цього овоча складає 14-15,5 грн/кг. Водночас буряк та капуста коштують 10-11 грн за кг, що на 20% дорожче, ніж минулого року.

За словами експертки, підвищення цін на деякі овочі насамперед пов’язане із високими витратами на зберігання та транспортування, а також з підвищеними тарифами на електроенергію для виробників та вартістю пального.

Але є й приємні новини: морква і цибуля коштують дешевше, ніж у минулому році. Так, сьогодні морква коштує 10-11 грн за кг – це на 48% дешевше, ніж в січні минулого року. А цибуля  в порівнянні із минулим роком подешевшала більш, ніж удвічі, і тепер коштує 11,5-12,5 грн за кг.

 “Якщо порівнювати ціни із попереднім тижнем, ситуація виглядає навіть більш, ніж стабільно. Навіть по картоплі, яка б’є всі цінові рекорди, зростання ціни було в межах 1,5%, капуста та морква подешевшали на 5%, а буряк та цибуля залишились на тому ж ціновому рівні, як і в останній тиждень грудня”, – каже експертка.

На її думку, до кінця зими критичного зростання цін не очікується. Залежно від виду овочів, їхня вартість може зрости на 2-7%. Але тут важливо враховувати загальні економічні умови в країні, які можуть впливати на ціни на продовольчі товари, погодні фактори, додала Попович.

Нагадаємо, “ВК” писав про індекс “Олів’є” та те, як змінилась вартість популярної новорічної страви за рік.

Останні новини