Українські дизайнери відтворили шрифти зі столичної підземки – їх можна завантажити безкоштовно

Автор: Галина Ворона
15:57 27.02

Українські графічні дизайнери створили безкоштовний набір шрифтів Kyiv Metro Fonts, присвячених станціям київського метро.

Фото: архівне

Про це повідомляється на сайті Kyiv Type Foundry.

За словами компанії, таким чином вони вирішили зберегти типографічну пам’ять міста.

Набір із 6 шрифтів розробили учасники літнього воркшопу 2023 року “Шрифти Київського метро” та допрацювали дизайнери Kyiv Type Foundry.

ROMAN

Літери цього шрифту застосовували на перших станціях червоної лінії з 1960 року.

BLUELINE

Цей шрифт із широкими літерами, популярними в 1970-х, став візитівкою синьої гілки київського метро. Наразі його можна побачити на станціях “Олімпійська”, “Тараса Шевченка”, “Героїв Дніпра” та “Мінська”.

CONTRACT

Цей шрифт застосували в 1971 році, коли відкрили станції “Берестейська” (тоді Жовтнева), “Нивки” й “Святошин”. Також його можна було побачити на площі Калініна (нині Майдан Незалежності), а зараз на Поштовій і Контрактовій площах.

SPORT

У книжці Ясабуро Куваями “International Logotypes” 1990 року є ті ж букви, що й на станції метро “Палац Спорту”. Завдяки Флоріану Хардвігу творці шрифту дізналися, що він називається New York 30 і був створений голландським дизайнером Лео Меуфельсом для Mecanorma (французький аналог Letraset) у 1984 році.

BOTANICAL

Шрифт на “Золотих Воротах” розробили московські архітектори метрополітену для початкового проєкту цієї станції. У 1989 році їх з Метропроекту вигнали, але відлиті літери залишилися. Їх трохи змінили й використовували на “Осокорках” і “Печерській”.

XARKIV

Шрифт XARKIV розробили з плитки. За легендою, архітектор станцїї “Харківська” Валерій Гнєвишев навмисно виконав цей напис з плитки, щоб запобігти подальшим перейменуванням.

Українці можуть безкоштовно завантажити набір шрифтів Kyiv Metro Fonts за посиланням. Людей з інших країн творці шрифту просять зробити пожертву на PayPal.

Читайте також: У столичному метрополітені думають, чи дозволяти проїзд пасажирам з тваринами

Нагадаємо, дизайнер Богдан Гдаль створив шрифти для перейменованих станцій підземки “Звіринецька” (колишня назва “Дружби народів”) та “Площа Українських Героїв” (колишня назва “Площа Льва Толстого”).

Останні новини