Українська монета вперше в історії стала найкращою в світі

Автор: Галина Ворона
22:43 18.02.2023

Українська монета номіналом 5 гривень "До 30-річчя незалежності України" перемогла на міжнародному конкурсі "Монета року" від нумізматичного видання World Coin New.

Про це повідомляє НБУ.

Спеціалізоване видання World Coin News щороку проводить конкурс “Монета року”. Свої вироби на нього подають банкові двори з усього світу. Міжнародне журі визначає найкращі монети у 10 номінаціях.

За рішенням журі, до складу якого входило понад 100 експертів з усього світу, українська пам’ятна монета перемогла у фіналі конкурсу. Конкуренція була запеклою. До фіналу вийшли монети з України, Канади та Австрії. Ця перемога здобута з удвічі більшою кількістю голосів за її найближчого конкурента. І це вперше за історію конкурсу монета-переможниця мала такий великий відрив, – йдеться на сторінці Нацбанку.

На аверсі монети зображені лелеки, що летять над полем з вишивкою у стилі традиційних українських візерунків. На реверсі – вишита стрічка, яка нагадує ланцюжок ДНК та символізує код нації.

Ця монета номіналом у 5 гривень присвячена 30-й річниці Незалежності України, переконливо виграла головну нагороду COTY — набрала 30 відсотків голосів, більш ніж удвічі обігнавши свого найближчого конкурента. Автором ескізу монети став відомий український художник Олег Шупляк.

Читайте також: Монета “Василь Сліпак” стала однією зі 100 кращих монет у світі

Нагадаємо, в Естонії випустили пам’ятні євромонети із написом “Слава Україні”.

Останні новини