У столиці планують спростити процедуру перейменування закладів

Автор: Анна Ткаченко
16:18 30.08.2023

У столиці планують спростити процедуру перейменування закладів освіти, фізичної культури та спорту, а також розташованих на їх територіях музеїв, назви яких пов’язані з російською федерацією або її сателітами.

Такий проєкт рішення підтримали на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань місцевого самоврядування та зовнішніх зв’язків, повідомляє Київська міська рада.

За словами депутата Київської міської ради, голови постійної комісії з питань з питань освіти і науки, молоді та спорту Вадима Васильчука, цей проєкт рішення стосується закладів освіти, фізичної культури та спорту, а також розташованих на їх територіях музеїв, майно яких перебуває у власності територіальної громади міста Києва.

«Передбачається у чіткі терміни здійснити моніторинг закладів освіти, фізичної культури та спорту, а також розташованих на їх територіях музеїв, назви яких пов’язані з російською федерацією або її сателітами. Їх перелік буде оприлюднено на офіційному вебсайті Київської міської ради. Згодом до 09 листопада поточного року заплановано зібрати в електронній формі пропозицій щодо перейменувань або зміни імен фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, історичних подій, присвоєних цим об’єктам. І у результаті до 06 грудня організувати проведення рейтингового електронного голосування у додатку «Київ Цифровий». Крім цього, враховано й те, що представники трудових колективів закладів будуть долучені до засідань експертної комісії. Загалом це рішення дозволить у визначені терміни назавжди викреслити назви, які пов’язані з історією і культурою росії та її сателітів, радянського союзу, комуністичної тоталітарної ідеології та загалом російського імперіалізму», – зазначив Вадим Васильчук.

Депутат додав, що прийняття цього рішення сприятиме зменшенню інформаційного та культурологічного впливу російського та радянського наративів на світогляд киян.

Нагадаємо, депутатка Київської міської ради Олеся Пинзеник звернулась до Київського міського голови Віталія Кличка з проханням підтримати пропозицію щодо перейменування Олександрівської клінічної лікарні на Свято-Михайлівську, та відповідно погодити проведення електронного рейтингового голосування серед мешканців.

Останні новини