У столичних школах можуть з’явитися уроки такмеду

Автор: Любава Лисичкіна
18:23 07.08.2023

Члени депутатської фракції "Європейська солідарність" Ірина Никорак і Яна Зінкевич пропонують Верховній Раді включити вивчення основ тактичної медицини до шкільної програми 8-11 класів.

Відповідний проєкт постанови №9576 зареєстровано в українському парламенті 7 серпня.

Основна мета такого нововведення –  актуалізація освітніх програм із надання медичної допомоги в умовах надзвичайних ситуацій і бойових дій. Зважаючи на це, законопроєкт передбачає внесення змін до законів “Про освіту” та “Про повну загальну середню освіту”.

Як зазначається в пояснювальній записці, своєчасне надання першої та долікарської медичної допомоги зберігає життя поранених і хворих і серед військових, і серед цивільного населення. Ранній початок надання медичної допомоги – фактор, що значно підвищує шанси на виживання та відновлення функцій у пораненого. Тому існує поняття “золотої години” – часу після поранення, протягом якого має розпочатися надання кваліфікованої медичної допомоги.

“Основні причини смерті 80-90% поранених – велика втрата крові та шок. Пошкодження, яких зазнають у сучасних збройних протистояннях, значно обмежують час для надання медичної допомоги і на полі бою, і поза ним. Смерть настає від декількох десятків секунд до однієї години”, – наголошують співавтори законодавчої ініціативи.

Довідково:

Тактична медицина – це надання медичної допомоги під час воєнних дій та надзвичайних ситуацій. Тактична медицина враховує той факт, що місце та обставини, за яких надається допомога під час бойових (надзвичайних) дій, принципово відрізняються від звичних лікарень, салону карети швидкої допомоги чи навіть тротуару посеред міста.

До слова, територіальній громаді столиці повернуто будівлю кінотеатру «Молодіжний».

Останні новини