У відомстві нагадують, що на ботулізм можна захворіти після вживання продуктів, які містять отруйні речовини, що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших з усіх відомих біологічних отрут.
Бактерії ботулізму можуть міститись консервах із м’яса, грибів, овочів та фруктів, які неправильно приготовані в домашніх умовах чи придбані в місцях стихійної торгівлі. Слід відмовитись від споживання консервів зі “здутих” банок чи наявністю плісняви. Також можуть бути небезпечними копченості, солена та в’ялена продукція, яка виготовляється в домашніх умовах.
Симптоми ботулізму:
- виражена втома, слабкість, запаморочення, нудота, головний біль
- зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), “пелена” перед очима, сухість у роті та горлі, а також труднощі з ковтанням та мовленням
- блювання, закреп і здуття живота
- параліч дихальних м’язів.
“Остерігайтесь купувати на стихійних ринках і споживати консерви, гриби, солену, копчену і в’ялену рибу, виготовлені в домашніх умовах. Не купуйте в магазинах консервовані продукти із роздутою кришкою”,— йдеться у повідомленні.
Відомо, у Бучі проведуть безкоштовні огляди на новоутворення шкіри: де і чи потрібен запис.