У Київраді хочуть націоналізувати приміщення посольства РФ

12:20 11.04.2023

У Київраді зареєстрували проєкт рішення про розірвання договору оренди землі, наданої посольству РФ в Україні. Депутати його ще не розглядали, але попри актуальність піднятого питання, при ухваленні цієї ініціативи можуть виникнути деякі бюрократичні перешкоди.

Про це повідомляє “Вечірній Київ”

Автором подання цього проєкту рішення є депутат Київради (фракція «Слуга народу») Євген Кузьменко.

Земельна ділянка розташована за адресою Повітрофлотський проспект, 27 у Солом’янському районі столиці. Саме там, де знаходиться приміщення, у якому розташовувалося посольство РФ.

«Над цим проєктом рішення працювала вся фракція „Слуги народу“ у Київраді. Ми вважаємо, що у нинішній ситуації неможливо, аби у Києві було хоч що-небудь пов’язане з РФ. На мою думку, навіть компанії, які вийшли із Росії, не можуть тут працювати, а про посольство взагалі не йдеться. Тому ми також готуємо звернення від Київради до РНБО з проханням дозволити націоналізацію приміщення, де розташовувалося посольство», — розповів Євген Кузьменко.

Проєкт рішення, де йдеться про націоналізацію приміщення російського посольства, вже днями мають зареєструвати у Київраді.

Читайте також: Черговий рекорд: за добу кияни віддали понад 6000 голосів за позбавлення УПЦ МП води, тепла й світла 

Дехто з юристів-міжнародників вважає, що перешкодою до ухвалення такого рішення може стати міжнародне право. А точніше — Віденська конвенція про дипломатичні відносини та принцип взаємності. Оскільки приміщення посольств та все, що в них знаходиться, користуються недоторканністю та імунітетом.

Тому, якщо Україна ухвалить подібне рішення, то вона піде всупереч міжнародного права, що може викликати незадоволення у міжнародних організацій і вплинути на розмір допомоги, яку надають міжнародні партнери.

Нагадаємо, депутатка від фракції «Слуга народу» у Київській міськраді Лілія Пашинна запропонувала КМР розірвати договір про оренду ділянки землі, на якій знаходиться будівля посольства Росії, розташована за адресою Повітрофлотський проспект, 27 у Солом’янському районі столиці.

Останні новини