У інфекційній патології немає стоп-крану, вірус не зникне – Голубовська

Автор: Любава Лисичкіна
20:51 06.03.2021

З вересня почала зростати кількість хворих із важкими формами захворювання, що важко піддаються терапії, змінилася тривалість перебігу хвороби.

 Про це  інтерв’ю OBOZREVATEL розповіла головна інфекціоністка Міністертва охорони здоров’я, професорка Ольга Голубовська.

За словами медика,  захворювання дуже сильно змінилося, стало ще більш непередбачуваним і тривалим. Також стало багато раптових смертей.Прибувають важкі 30-річні пацієнти.

“Якщо раніше ми говорили хворим, що давайте до кінця 14-го дня доживемо, потім має ставати легше, то зараз нічого подібного – погіршення може бути і на третьому тижні, і на четвертому. Причому абсолютно раптове. Іноді хворих навіть готуємо на виписку, а вони за ніч сильно десатурують (падає насиченість крові киснем. – Ред.) і доводиться знову все спочатку”, – говорить Голубовська.

Інфекціоністка переконана, що захворювання дуже страшне і  українцям  потрібно протриматися хоча б до кінця року. Адже вакцинація звичайно, допоможе  зупинити поширення коронавірусу , а от зупинити навряд чи.

У інфекційній патології немає стоп-крану, але природним шляхом буде формуватися імунна система. Плюс є природні закономірності розвитку епідемій і пандемій. Ослаблення має статися не раніше від 2022 року. Коли восени я говорила, що наше завдання дожити до квітня, то мала на увазі, що влітку і в теплу пору року коронавіруси мають знижувати свою агресивність. Це не їхній сезон. Загалом вірус не піддається ніяким прогнозам, вони не збуваються. Він точно не зникне з нашого життя, просто не буде таким агресивним”, – деталізувала медик.

Голубовська також пояснила, що не захворіти навряд чи вийде, окрім людей, які мають якісь генетичні чинники.  

До слова, за новим розподілом карантинних зон, який МОЗ оновило сьогодні, 6 березня, Київ потрапив до “помаранчевої” зони.

Останні новини