Суд зобов’язав Київраду укласти охоронний договір на унікальну садибу в Бучі

Автор: Галина Ворона
17:11 11.11.2022

Садиба Штамма, що є символом Бучі, отримає охоронний статус. Ця будівля в неороманському стилі є зразком вишуканої дачної архітектури початку ХХ сторіччя.

Про це розповів мер Бучі Анатолій Федорук.

За його словами, Бучанська окружна прокуратура через рішення суду зобов’язала власника садиби, Київську міську раду, укласти протягом місяця охоронний договір з органом охорони культурної спадщини.

“У документі будуть вказані види й терміни виконання реставраційних і відновлювальних робіт. Тож розраховуємо, що пам‘ятку також буде відбудовано і вона стане справжньою перлиною нашого міста”, – зазначив Анатолій Федорук.

Він додав, що в 2021 Бучанська міська рада подавала низку звернень до КМДА щодо реконструкції маєтку Штамма. Бо після пожежі в 2004 році жодних робіт в садибі не проводили.

Сам будинок є майже ровесником Бучі. Він був побудований на Ястремщині у 1909 році інженером залізниці Євгеном Штаммом. Це двоповерховий будинок в неороманському стилі, прикрашений складним цегляним декором. В одному з будинків, розташованому у межах маєтку  інженера Штамма Вернера, який у свій час керував будівництвом Києво-Ковельської залізниці,  Штамм організував школу для бідних сільських дітей.  Після подій 1917 року садибу займав будинок дитини, а після там розташували дитячий санаторій, де проходили реабілітацію діти з психоневрологічними захворюваннями.

Завдяки своєрідній архітектурі, садиба Штамма має значну історичну і культурну цінність.
На сьогодні архітектурна пам’ятка знаходиться у занедбаному стані та  під загрозою остаточного руйнування і знищення, і не використовується за функціональним призначенням.

Читайте також: Врятувати “Маєток Штамма”: у Бучі знищується садиба, якою володіє Київрада

Нагадаємо, найстарішу столичну яблуню оголосили ботанічною пам’яткою.

Останні новини