Суд зобов’язав КМДА завершити одну із недобудов Войцеховського

17:13 26.10.2020

Шостий апеляційний адміністративний суд зобов’язав КМДА організувати роботу, пов’язану із завершенням будівництва житлового комплексу "Деміївський квартал" ("Олімпійське містечко", "Панорамне містечко") на вул. Ракетна, 24 у зв’язку з неспроможністю забудовника продовжувати будівництво. При цьому не передбачається без додаткового залучення коштів фізичних осіб, які вже виконали фінансові зобов’язання перед замовником будівництва та отримали квартири по акту прийому-передачі.

Про це свідчить постанова від 30 вересня.

Суд визнав протиправною бездіяльність Київської міської державної адміністрації по організації роботи, пов’язаної із завершенням будівництва житлового комплексу, яка полягає в утриманні від реалізації повноважень, спрямованих на організацію роботи, пов’язаної із завершенням будівництва ЖК “Деміївський квартал”.

За постановою суду, КМДА зобов’язана була здійснювати контроль за дотриманням договірних зобов’язань забудовниками – ТОВ  «СБ ЛТД» та ТОВ «Укрміськбудхолдинг», за будівництвом та прийняттям в експлуатацію цього об’єкта. Оскільки у ході судового розгляду було підтверджено неспроможність забудовника продовжувати таке будівництво, Київміськдержадміністрація повинна організувати роботу, пов’язану із його завершенням. 

Натомість КМДА обмежилась лише листуванням з відповідними контролюючими органами, проведенням нарад, засідань, зустрічей, які, втім, не були ефективними і не призвели до реальних і юридично значимих наслідків, жодним чином не вирішили ситуацію із завершенням будівництва.

У суді пояснили, що організація роботи, пов’язана із завершенням будівництва, включає розроблення планів, порядків та алгоритмів, встановлення обмежень та приписів, що спрямовані на вирішення проблемних питань та подолання кризової ситуації щодо даного об’єкта будівництва.

За даними суду, у відповідь на звернення інвесторів забудови КМДА повідомила про відсутність механізму практичної реалізації законодавчо визначених норм у частині здійснення КМДА контролю за діяльністю приватних забудовників, а також про те, що чинна законодавча база не забезпечує повною мірою можливостей подолання негативних явищ у будівельній галузі.

Проте колегія суддів вважає, що з урахуванням чинного законодавства, такі посилання КМДА є неприйнятними і не можуть слугувати підставою для невиконання нею передбачених законом повноважень.

Як повідомляють “Наші гроші”, позов до суду подали двоє власників квартир в цьому ЖК. Попередні договори купівлі-продажу вони уклали з ТОВ “СБ ЛТД”. Вони зазначають, що не отримали квартири у зв’язку із невведенням будинків в експлуатацію та зупинкою будівельних робіт.

“СБ ЛТД” стало замовником будівництва на ділянках, які з 2007 року орендувало ТОВ “Техенерго”, а у подальшому уклало договір із ТОВ “Укрміськбуд холдинг”, який мав добудувати житловий комплекс. Цей об’єкт входить до списку 40 об’єктів, які самовільно реалізовувала група компаній “Укогруп” Анатолія Войцеховського на самозахоплених ділянках. Ці забудови наразі є об’єктом розслідування у справі Нацполіції.

Нагадаємо, Печерський суд заарештував більше десяти житлових комплексів забудовника Войцеховського. Також раніше повідомлялося, що жителі трьох «будинків Войцеховського» заборгували за електроенергію близько 4,4 млн грн.

Останні новини