Суцільна шкода. Чому Рада хоче відмовитись від сезонного переведення годинників

Автор: Галина Ворона
16:25 26.03.2021

У ніч із 27 на 28 березня Україна перейде на літній час і переведе стрілки на годину вперед. Тож вже у неділю фактично доведеться прокидатися на годину раніше. Але цьогорічне переведення годинників може бути останнім, аде Верховна Рада впевнена, що економічна доцільність переведення стрілок годинників не доведена, а шкода — очевидна.

Чому потрібно відмінити сезонне переведення часу, пояснив перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Він нагадав, що таку відмову передбачає проект закону  “Про обчислення часу в Україні“, який вже пройшов перше читання та готується до повторного другого читання.

За словами Стефанчука, причин відмовитись від сезонного переведення годинників є кілька, зокрема:

  • перехід на літній чи зимовий час негативно впливає на біоритми людини.
  • необхідність встановити та закріпити на всій території України єдиний київський час.

95% території України перебуває в межах часового поясу UTC+2. Запровадити на всій території України єдиний час — геополітичне завдання. Хочу нагадати, що після анексії Криму Російська Федерація одразу ж прийняла рішення та встановила на тимчасово окупованих територіях московський час”, — пояснює парламента.

  • економічна доцільність переведення стрілок годинників не доведена.

У 18 столітті рішення переводити годинник було прийняте з метою економії свічок. У 21 столітті реалії життя істотно змінилися й говорити про якусь економію не доводиться. У висновках Національної академії наук України відзначається, що переведення годинників немає жодного економічного обґрунтування. Не існує досліджень, у яких було б доведено заощадження електроенергії”, — підкреслив він.

Стефанчук також додав, що і в “літнього”, і в поясного (“зимового”) часу є свої плюси та мінуси.

Варто розуміти одне: світає і смеркає незалежно від законів, і ніхто не може на це вплинути. Ми запропонували залишити київський час, оскільки 95% території України перебуває в межах єдиного часового поясу — UTC+2. Тільки Луганська та частково Донецька та Харківська області, а також незначна частина Закарпатської області знаходяться в інших часових поясах. Часова відмінність між ними становить 68 хвилин. У результаті на Сході незадоволені літнім часом, бо світає там о 3-й годині ночі, а Захід — зимовим, через який о 9-й ранку все ще темно”, — прояснив ситуацію Руслан Стефанчук.

Як зазначається, “щоб усім було зручно, у тексті проекту закону, поданому до другого читання, передбачили, що органи місцевого самоврядування в разі необхідності можуть рекомендувати час початку робочого дня для підприємств, установ та організацій усіх форм власності на відповідній території”.

Читайте також: За чиїм часом житиме Україна: у Раді відбулось голосування за сезонне переведення годинників

Нагадаємо, в Україні переходять на літній час щороку в останню неділю березня, а на зимовий – в останню неділю жовтня. Восени переводять стрілку на годину назад, а навесні – вперед. Кожна країна ЄС повинна до квітня 2021 року визначитись, на якому часі вона залишиться: на літньому або зимовому.

Останні новини