Сучасні технології в дії: застаріле освітлення коштувало б столиці ще плюс 200 млн

Автор: Любава Лисичкіна
18:34 02.02

Поки що не всі міські ліхтарі знаходяться під контролем системи — 55 тисяч зі 190 наявних — однак ще у грудні 2022 році Рада оборони Києва зазначила необхідність контролю та керування вуличним освітленням по всьому місту.

Про це пише dsnews.

Як було раніше

Зовнішнє освітлення працює 3966 годин на рік. За такої потужності, зі старою системою освітлення місто споживало б більше 39 млн кіловат/годин на рік. Якщо помножити це на комерційний тариф, опублікований на сайті Yasno, виходить 266 млн грн. Також тоді в середньому потужність споживання кожного світильника в місті складала приблизно 195 ват.

Сучасні технології та економія

Однак перехід на сучасні технології та автоматизовану систему управління зовнішнім освітленням дозволив знизити в середньому споживання кожного світильника зі 195 до 60 ват. Таким чином, споживання складає близько 12 млн кіловат, що, в перерахунку на комерційний тариф, складає 81 млн грн. Економія – 185 млн на рік.

На сьогодні у Києві вже встановлено близько 950 шаф керування вуличним освітленням, до яких підключено більше 55 тисяч світильників.

Зростання вартості електрики та майбутні прогнози

Враховуючи зростання вартості електроенергії з 2 грн за кіловат/годину у 2020 році до 8 грн у 2024 році, економія бюджетних коштів стає ще більш відчутною. Застаріле освітлення “спалювало” б близько 544 млн грн міста на рік. Зараз ці витрати перебувають на рівні 350 млн — тобто, більше 200 млн грн.

До слова, в Ірпені відбудовують найбільш пошкоджений квартал приватного сектору: на повернення господарів чекають три десятки будинків.

Останні новини