Студенти просять урядовців віддати громаді будівлю посольства РФ

Автор: Ольга Даниленко
17:12 11.09.2023

Столичні студенти просять Кабмін передати їм колишню будівлю посольства країни-агресорки РФ на Повітрофлотському проспекті для створення громадського центру.

Таку петицію зареєстрували на сайті Кабінету міністрів України представники Київської студентської незалежної профспілки “Пряма дія”.

Зокрема, у колишній будівлі посольства РФ студенти планують надати прихисток й іншу допомогу тим, хто цього потребує, організовувати безплатні курси, розміщувати кооперативні виробництва і склади та реалізовувати різні ініціативи громадянського суспільства.

Також, студенти пропонують кожному запропонувати свій проєкт, який може бути реалізованим у колишній будівлі країни-агресорки.

“Нова велика будівля допоможе реалізувати багато проєктів, важливих і корисних для українського народу. Ми просимо дати громаді можливість безперешкодно зайняти будівлю”, – йдеться у петиції.

До кінця збору підписів залишилася 71 доба. Наразі зібрано лише 116 підписів з необхідних для розгляду Кабміном 25 000.

Допомогти студентам в облаштуванні громадського простору у колишній будівлі посольства РФ можна за посиланням.

Додамо, “Пряма дія” – незалежна профспілка в Україні, що об’єднує студентів лівих поглядів. Була заснована в 2008 році з ініціативи студентів Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка. Легалізована 15 квітня 2009 року. Профспілка мала осередки в низці столичних університетів, а також у кількох обласних центрах України.

Профспілка бореться проти комерціалізації навчання, тобто за повністю безкоштовну освіту. Водночас вона відстоює соціальні права студентів – гідні умови в гуртожитках, підвищення стипендій, виступає проти поборів, експлуатації студентів тощо. З моменту заснування профспілка стала учасником та ініціатором кількох кампаній на захист прав студентів та робітників.

Читайте також: Історик та голова Топонімічної комісії столиці Олександр Алфьоров запропонував зробити у колишній будівлі посольства РФ Музей Росії

Нагадаємо, офіційний Київ оголосив про розрив дипломатичних відносин з РФ ще 24 лютого 2022 року. Наразі посольство РФ в Україні не працює.

У квітні 2023 року столичні депутати розірвали договір про оренду землі з посольством РФ. Також вони звернулися до Кабміну, аби урядовці ініціювали перед Радою Нацбезпеки примусове вилучення об’єктів, які належать посольству РФ.

Прессекретар підозрюваного у воєнних злочинах президента Росії Путіна заявив, що Кремль вживатиме “відповідні заходи”.

Останні новини