Стільці для укриттів «без радіації» – у столиці помітили схему з відмивання грошей під час закупівлі меблів

Автор: Оксана Тупальська
16:30 27.07.2023

Під час закупівлі меблів для укриттів у столиці створили схему, яка дозволяє нажитися на торгах на мільони гривень. Про неї розповів народний депутат 7 та 8 скликань Леонід Ємець..

Йдеться про тендер, оголошений Дарницькою РДА, за результатами якої планують закупити складних стільців та лавочок на 12 млн грн.

«(Дарницька РДА) вказала в умовах обов‘язковий сертифікат перевірки на радіонукліди Торій-232, Радій-226, Калій-40. Ну а ціна згідно аналогів накручена в 3 рази. Тобто з 12 млн, є така підозра, що збираються «наварити» від від 6 млн і більше. А така «фішечка» з радіонуклідами, очевидно під якогось із учасників хто має відповідний сертифікат», – каже Ємець.

14 тисяч стільців планували придбати для укриттів в навчальних закладах району. Як можна побачити з сайту Прозорро, до участі в конкурсі подались 2 організації. Одну з них відхилили через невідповідність вимогам, друга – чекає на результати торгів.

«Задача – вам треба розмістити сидячи 14 000 осіб в укриттях навчальних закладів. Для цього вам потрібно купити меблі. Але виникає складність, вам дали багато-багато грошей і ви думає, як же ж це «освоїти» 12 мільйонів. Включаєте фантазію – і вимагаєте від постачальника акт перевірки стільців і лав на вміст радіонуклідів Торій-232, Радій-226, Калій-40. Так, так, саме так спочатку і зробили. Бо ви ж знаєте, що такий акт є тільки у одних і можливо виправдати завищену вартість», – пояснює Ємець.

Він зізнається, що задля впевненості в дослідженні навіть вимірював спеціальним пристроєм рівень радіації, яку могли б нести дешевші стільці інших виробників в магазинах:

«Дивіться ось просте рішення вашої задачки, як купити 14 тисяч місць для сидіння та зекономити половину від 12 мільйонів: 6200 розкладних стільців AMF Джокер, за роздрібною вартістю 439 грн штука (навіть не оптова ціна) = 6200 х 439 = 2 721 800 грн; 3900 двохмісних лавочок по 843 гривні = 3 287 700 грн. І це не найдешевших варіант будемо відверті. Загалом 14 тисяч місць для сидіння за 6 мільйонів».

На зекономлені кошти – а це понад 6 млн грн можна було б зробити ремонт ще в 6 укриттях, зазначає Ємець. Та додає, що компанія, яка нині є єдиною претенденткою на перемогу в торгах уже фігурує у кримінальному провадженні – через застосування подібної схеми.

Нагадаємо, підвал Броварського ліцею №7 переобладнають під найпростіше укриття за 5,6 млн грн.

Останні новини