Старовинну ікону знаменитої іконописноої школи пересилали за кордон під виглядом фурнітури

Автор: Галина Ворона
12:27 27.02.2023

Київські митники викрили у міжнародному поштовому відправленні старовинну ікони кінця ХІХ – початку ХХ століття – "Богоматір "Тихвинська" знаменитого борисівського іконописного промислу. Цей предмет, що становить культурне надбання українського народу, пересилали за кордон під виглядом фурнітури.

Як розповіли на Київській митниці, ікону з ознаками старовини виявили під час митного контролю відправлення, яке прямувало з України до США. Відправник з українського міста Покров задекларував святиню як “фурнітуру” вартістю 1400 грн.

Експерти з Національного художнього музею України визначили, що виявлена митниками ікона має культурну та історичну цінність.

Це ікона кінця ХІХ – початку ХХ століття – “Богоматір “Тихвинська”, виготовлена майстрами крупного борисівського іконописного промислу Слобожанщини, який нині вважається історико-культурним явищем.

Подібне зображення Богородиці було своєрідною візитівкою української Борисівки (тепер брянська область рф).

Оскільки предмети, які становлять національне, історичне або культурне надбання українського народу заборонені до пересилання у міжнародних поштових відправленнях, Київська митниця склала протокол про порушення митних правил, а ікону вилучила.

Читайте також: Техніка Apple та електронні цигарки: експосадовець столичної митниці викрав зі складу товарів на 41 млн грн 

Нагадаємо, розмитнення автомобілів у “Дії” скасовується.

Останні новини