Стало відомо, скільки осіб на Київщині зазнали катувань від російських окупантів

Автор: Анна Ткаченко
14:16 23.11.2023

Правоохоронці встановили, що катування, нелюдського поводження та тілесних пошкоджень від військових РФ під час тимчасового захоплення Київської області зазнали 1139 осіб.

Про це у Київській обласній прокуратурі повідомили у відповідь на запит видання ZMINA.

Всього прокурори Київської обласної прокуратури з початку широкомасштабного вторгнення РФ на території області розслідували 12 тисяч 456 кримінальних правопорушень, кваліфікованих як воєнні злочини за ст. 438 Кримінального кодексу України.

Серед цих злочинів, зокрема жорстоке поводження з цивільним населенням, примусові роботи, розграбування національних цінностей на тимчасово захопленій території тощо.

“Із загальної їх кількості 61 кримінальне правопорушення розслідувалося за фактами катування або іншого нелюдського поводження, 615 кримінальних правопорушень за фактами заподіяння тілесних ушкоджень, в яких потерпіло 1139 осіб та 188 кримінальних правопорушень за фактами незаконного позбавлення волі”, – йдеться у відповіді прокуратури.

Окрім того, за інформацією відділу протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, обласної прокуратури, загальна кількість цивільних на Київщині, які були незаконно викрадені, позбавлені волі, вивезені чи утримувалися у позасудовому порядку представниками РФ, становить 203 людини.

За цей час прокурори повідомили 78 особам про підозру у скоєнні воєнних злочинів, передбачених статтею 438 ККУ.

До суду за цей час направлено 24 обвинувальних акти.

Нагадаємо, суд визнав винними дев’ятьох російських військовослужбовців, які били, катували та погрожували вбивством мешканцю Бучі, коли місто було в окупації.

Останні новини