Спаржа під соусом голландез: головна страва травня від Євгена Клопотенка

Автор: Галина Ворона
05:06 02.05

Сезон спаржі триває з кінця квітня майже весь травень. Ця яскрава рослина має приємний смак і легку хрумку текстуру. Готувати її можна дуже по-різному: бланшувати, різати сирою в салати чи класти в пироги. Але є один класичний європейський рецепт, який ідеально підкреслює смак цієї рослини – з голландським соусом.

Пропонує цей рецепт Євген Клопотенко.

Якщо ви ще не готували спаржу, то не забудьте її почистити. Нижня частина спаржі досить жорстка та складно пережовується, тому її завжди зчищають. По-перше, потрібно зрізати 2-3 см стебла знизу. По-друге, якщо спаржа вже не дуже молода, варто почистити овочечисткою ще десь 2-3 см стебла.

На приготування двох порцій спаржі вам знадобиться 20 хвилин і такі інгредієнти:

  • Для спаржі: 250 г спаржі, 20 г вершкового масла, 2 зубчики часнику.
  • Для соуса: 3 жовтка, 1 ч. л. води, 1 ст. л. соку лимона, 65 г вершкового масла,⅓ ч. л. солі.

Як готувати спаржу з соусом голландез

  • Вимийте 250 г спаржі та зріжте 2 см стебла знизу.
  • У глибоку сковорідку налийте окріп на половину обʼєму, увімкніть максимальний вогонь і підсоліть воду ⅓ ч.л. солі. Викладіть туди спаржу та проваріть таким чином 1 хвилину. Вимкніть вогонь, перекладіть спаржу на паперовий рушник і обсушіть.
  • Для соусу наповніть сотейник водою на половину обʼєму та доведіть її до кипіння. Розділіть 3 яйця на жовтки і білки, жовтки покладіть у жаротривку миску та поставте на сотейник на парову баню. Додайте до жовтків 1 ч.л. води та 1 ст.л. лимонного соку, перемішайте та варіть до густої консистенції, постійно помішуючи.
  • Наріжте невеликими шматочками 65 г масла та додайте його до жовтків разом із ⅓ ч.л. солі. Розмішайте їх впродовж 1 хвилини, зніміть соус із парової бані, домішайте ще 1 хвилину на поверхні.
  • На суху пательню викладіть 20 г вершкового масла. Подрібніть 2 зубчики часнику, додайте їх на пательню та зачекайте доки та нагріється. Викладіть бланшовану спаржу на сковорідку. Обсмажте спаржу 1 хвилину та викладайте на тарілку.
  • Полийте спаржу голландезом та подавайте, доки всі інгредієнти гарячі.

Читайте також: Рецепт шоколадної заварної паски до Великодня від відомої дієтологині

Раніше “ВК” розповідав, які проблеми ризикуємо отримати, купуючи нарізку, готові страви та салати в столичних супермаркетах.

Останні новини