Совєцький новорічний стіл. Чи є за чим ностальгувати?  

Автор: Леся Москаленко
19:59 24.12.2021

Як воно – запивати оселедця під шубою «Советским» шампанським, яке більше нагадувало суміш спирту з газованкою, пам’ятають далеко не всі. Таке випробування для шлунку зараз навряд чи хтось собі влаштовує, хоча салат олів’є і шуба досі для багатьох лишаються частиною новорічного меню і предметом ностальгії.

Совєцький новорічний стіл. Чи є за чим ностальгувати?  

Та чи є за чим ностальгувати і яким був новорічний стіл киян та і узагалі – українців при «совєтах»?

Готуватися до святкування Нового року починали чи не з вересня. А якщо річницю «Жовтневої революції» у листопаді вже відсвяткували,  а у вас ще немає консервованого горошку, то ваш Новий Рік під загрозою! І треба негайно розпочинати полювання на алкоголь і складники новорічних салатів. Листопад і початок грудня, це був період, коли не лише кияни, а і мешканці навколишніх сіл та райцентрів регулярно вешталися столичними магазинами, вистежуючи, чи не «викинули» десь дефіцитні продукти.

Якщо сир, ковбасу, навіть згущене молоко у Києві ще можна було знайти у вільному доступі в магазинах, то горошок, майонез, рибні консерви, шампанське – не продавали, їх «давали» або «викидали» лише час від часу.

новий рік срср

 

«Викидали», як правило, на вулиці поблизу магазинів. Це робилося для того, аби кілометрова черга із сотень людей не заповнила собою увесь магазин, та і у разі мордобою, на свіжому повітрі якось зручніше. В чергах іноді билися, особливо, якщо «викинули» щось дуже рідкісне – жіночі труси, помаду, дитячий одяг, тощо.

новий рік срср

Але зараз ми говоримо про продукти. Іноді, черга вже зранку була настільки великою, що можна було зайняти собі місце, ідучи на роботу, в обідню перерву вискочити на розвідку, а дорогою з роботи – купити дефіцитний продукт. Наприклад, коньяк, апельсини, цукерки, чи майонез. Зорову пам’ять черги розвивали дуже ефективно, треба було запам’ятати, за ким ти зайняв чергу і хто після тебе. Для певності писали свій порядковий кульковою ручкою на долоні. Можна було бути дев’яностим в черзі, а можна і сто шістдесятим.

Консервованого горошку, майонезу та шампанського давали по дві одиниці в одні руки. У разі особливої удачі можна було роздобути банку ризьких шпротів.

новий рік срср

Якщо баночки із майонезом, горошком і кілька пляшок шампанського вже чекають приходу Нового Року в глибинах шафи, можна дещо розслабитися. Адже затоваритися рештою продуктів було простіше.

Очевидно, що у ті часи новорічний стіл був досить одноманітним і доволі бідним. Славетні салати  – шуба, олів’є, мімоза, насправді, складалися із простих сезонних овочів – картоплі, моркви, цибулі, буряків. Різноманіття вносили яйця, варена ковбаса та оселедець.

Окрім салатів, сирно-ковбасної нарізки, бутербродів із шпротами, для новорічного столу готували холодець. Його варили зі свинячих голяшок, або «по багатому» – із півня. До холодцю подавали хрін, як правило – домашнього приготування, бо магазинний був не дуже їстівним.

Для закусок вигадували ще якісь  рецепти, наприклад, фаршировані яйця. Основними стравами були котлети, голубці, гарніром – картопля. Залежно від майстерності господині, на столі могли бути варіації консервованих огірків, помідорів, грибів. Але це вже шик.

новий рік срср

На десерт  – цукерки і мандарини, чи апельсини. Запах цитрусових міцно асоціювався із Новим роком переважно тому, що в інший час мандаринів з апельсинами не їли, дістати їх було непросто.

Із напоїв на Новорічному столі були горілка, іноді коньяк і, звісно, «Советское» шампанське, яке теперішнім нам, розбалуваним справжніми ігристими винами, здалося б страшним шмурдяком. Із класичним шампанським той напій не мав нічого спільного, готувався він із додаванням спирту та газу за швидкою технологією без будь-якої витримки.

новий рік срср

 

Якщо вдуматися, то ностальгувати тут особливо немає за чим. Особливо тим, хто не жив при «совку» і не знає, що в доважок до родинного новорічного столу ішла штовханина в чергах, дві баночки горошку в одні руки, номерки на долонях, та неможливість просто піти і купити все необхідне в магазині.

Іноді, звісно, хочеться нарубати миску олів’є, згадати давно забутий смак густо приправленого майонезом салату. З авторкою цього тексту таке теж трапляється. Але лише для того, щоб наступного дня знову зробити собі салатик із руколи, листочків шпинату, томатів-чері, приправити оливковою олією і потрусити пармезаном. І відчути радість від того, що ми живемо в теперішньому, а не в минулому.

Великий Київ у Google News

підписатися