Якою має бути щоденна кількість кроків для продовження життя та зменшення ризику хвороби судин серця – відповідь кардіолога

Автор: Любава Лисичкіна
18:38 19.02

За величиною відносного зменшення ризику смерті ефект простої ходи пішки для первинної профілактики значно перевищує ефект ліків.

Фото: ілюстративне

Про це розповіла кардіологи, доктор медичних наук,  професор, Заслужений діяч науки і техніки України  Катерина Амосова

За результатами свіжого мета-аналіза (12 досліджень, більше 111 тис осіб загальної популяціі, Stens et al // JACC, 2023, 82, 1483) мінімальна статистично достовірна ефективна дистанція – приблизно 2700 кроків в день.

Але зменшення частоти смерті від всіх причин на 8%, а захворювання на коронарну хворобу, в т.ч.фатальну – на 11%, порівняно із 2 тис. кроків, навряд чи нас задовольнить.

Максимальний ефект – мінус 60% – можно отримати лише при ~8 800 кроках. Подальше нарощування дистанції до 16 тис кроків, хоч є безпечним, але не пов‘язане із покращенням прогнозу, зауважує Амосова.

Таким чином, науковиця говорить, що є  наукове підтвердження ефективності знайомої цифри “10 тис кроків”.

“Задумайтесь: за величиною відносного зменшення ризику смерті ефект простої ходи пішки для первинної профілактики значно перевищує ефект ліків, а співвідношення “ефект-вартість” взагалі фантастичне. 9 тис кроків є більш-менш “посильними” для більшості, “в пакеті” ще і покращення ментального здоров‘я”, – зауважує кардіолог.

Але для отримання максимуму користі до ходи треба додати мінімум 2 силових тренуванні на тиждень, як прописано у всіх рекомендаціях з ЗСЖ.

До слова, Інститут серця готується до дитячих трансплантацій легень: оголосили збір коштів на обладнання.

Останні новини