Щоб бути здоровими: киянам нагадали, що треба щепити дітей перед початком навчального року

19:44 09.08.2023

Напередодні початку навчального року вкрай необхідно виконати графік обов’язкової вакцинації. Зокрема, перевірити вакцинальний статус дитини та щепити її, якщо це показано за віком або через обставини не було зроблено вчасно.

На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург, передає КМДА.

Вона зазначила, що імунопрофілактика убезпечує від епідемій і спалахів небезпечних інфекційних хвороб. Але відбувається це лише за умови достатньої кількості вакцинованих. Лише тоді формується колективний імунітет, і можна почуватися в безпеці.

«Коли дорослі свідомо нехтують вакцинацією, то відмовляють своїй дитині у праві на здорове та безпечне життя. До того ж, таким чином ви сприяєте хворобам інших дітей і дорослих. Адже хвора дитина з великою вірогідністю заразить ще кількох людей, зокрема тих, чий імунітет може не впоратися із «випробуванням» інфекцією», – сказала Валентина Гінзбург.

Вона зауважила, що цього року експерти не виключають можливість спалаху такого небезпечного інфекційного захворювання як кір. Директорка Департаменту охорони здоров’я нагадала тяжку епідемію, що розпочалася у 2017 році.

«Тоді, щоб організувати процес вакцинації в комунальних закладах охорони здоров’я, нам довелося переформувати на щоденний режим роботу кабінетів щеплень із подовженими годинами прийому. До них вишукувалися величезні черги наляканих кором людей, які раніше не вірили у вакцини. Чи достатній термін у п’ять років, щоб про це забути і повернутися у невігластво?» – зазначила директорка Департаменту.

Валентина Гінзбург нагадала про специфіку закінчення літа. Це час, коли до Києва після тривалих канікул із різних куточків України повертаються учні та студенти, які навчаються в місцевих закладах освіти. Це сотні тисяч людей, відповідно з ними потенційно величезна кількість завезених інфекцій. Окрім цього, діти, які йдуть до шкіл і дитячих садків, опиняються в умовах, більш сприятливих швидкому розповсюдженню вірусів і бактерій.

«Для мене загадка: чому, коли приходить біда, хворі та їхні близькі беззаперечно довіряють медикам порятунок своїх життів?.. А коли лікарі наполягають на дієвих профілактичних заходах – не дослуховуються. Це одні й ті самі професіонали, які мають освіту та досвід і знають не лише як вилікувати хворобу із тяжкими наслідками, а й як її уникнути. Тож просто сьогодні зателефонуйте своєму сімейному лікарю або педіатру та з’ясуйте, чи все добре у вашої дитини з щепленнями. Не відкладайте – просто зараз захистіть таким чином всю свою родину», – підсумувала Валентина Гінзбург.

Нагадаємо, на території парку відпочинку “Совки” медичний персонал КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги 3” Святошинського району проводив щеплення від дифтерії та правця.

Останні новини