Сьогодні відзначає день народження жива легенда, один з найвизначніших українських художників

Автор: Любава Лисичкіна
20:43 12.05.2023

Його мистецтво тривалий час було заборонене радянською владою.

Як повідомляється, 12 травня свій день народження святкує скульптор  нашого часу, якого британське видання The Daily Telegraf внесло до списку 100 генії сучасності — Іван Марчук.

Митець частину свого життя провів в еміграції: виїхав із Радянського Союзу в кінці 1980-х років. Остаточно повернувся в Україну в 2011 році. 

Український живописець, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Шевченка. Він є почесним громадянином Києва.

У 2006 році Міжнародна академія сучасного мистецтва у Римі прийняла Івана Марчука до лав «Золотої гільдії» та обрала почесним членом наукової ради академії. Це перший випадок визнання українського художника інституцією такого високого рівня. У жовтні 2007 року потрапив до рейтингу «100 геніїв сучасності» (72-ге місце).

Наприкінці 1970-х років картини Марчука були представлені на перших виставках нонконформістів від української діаспори. Унікальна техніка виконання картин художника має назву «пльонтанізм». Його полотна ніби створені з переплетень багатьох ниток.

У 1990 році Марчук відвідав Україну й відбулася його перша офіційна виставка у Києві — у Державному художньому музеї українського образотворчого мистецтва (нині Національний художній музей України).

Живе та працює в Києві.

Щирі вітання Художнику із днем народження, бажаємо міцного здоров’я, довгоочікуваної Перемоги, мирного неба, наснаги, багато років життя у любові до творчості! Многая літа!

Відомо, «Сад спокуси» Марчука продали за рекордну для України суму.

Останні новини