“Миті, що рятують життя”: військовий розкрив таємниці, як у Києві передають сигнал «Повітряної тривоги»

Автор: Оксана Тупальська
15:50 22.04

Про загрозу ворожих обстрілів Повітряні сили отримують повідомлення як від української розвідки, так і від розвідки та супутників НАТО. Звістки про підйом російських літаків, активність з моря чи тип ракет миттєво передають до Києва, аби попередити мешканців. Про невидимі деталі процесу оповіщення розповів колишній речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Система оповіщення мирних жителів про повітряну загрозу не відбувається автоматично – за кожним звуком сирени стоять люди, які збирають інформацію про ситуацію в небі над країною, телефонують та передають її до Києва.

«Відразу ухвалюється рішення — і моментально Повітряні сили передають повідомлення на пост №1 у Київ, у ДСНС», – ділиться Ігнат в Детектор Медіа.

Випускник Національної академії сухопутний військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного Юрій Ігнат з 2018 року очолював пресслужбу Командування Повітряних сил ЗСУ, а коли почалося повномасштабне вторгнення, оперативно пояснював ураїнцям у медіа причини загроз та ризики. Пішов з посади у березні 2024 року.

Каже, коли летять балістичні чи крилаті ракети, Повітряні сили миттєво прораховують час їх польоту з моменту пуску.

Відомості про ситуацію у кожному куточку країни першими надходять в Київ.

«Черговий ДСНС (у Києві – прим.) натискає кнопку і вмикає тривогу в тих регіонах, де є загроза. А вже на місцях вмикаються «ревуни». Якщо злітає МіГ — за таким самим алгоритмом вмикається тривога по всій Україні. Весь цей процес дуже швидкий, є розуміння, що це дорогоцінні секунди, які можуть комусь вартувати життя».

Відразу після того, як сигнал потрапляє в додаток «Повітряна тривога», більш детальні відомості – звідки насувається загроза та яка її причина, негайно надається у телеграм-канал і вотсап Повітряних сил.

«Інформацію отримуємо безпосередньо від структурних підрозділів НАТО, розташованих у Європі. Це дуже корисна інформація, вона дає нам можливість підготуватися до відбиття атаки. Така інформація також може надходити від нашої розвідки з окупованої частини Запорізької області чи з Криму».

Кияни, які бажають отримати детальну інформацію про те, що відбувається в небі над містом, віднедавна можуть користуватися оновленими застосунками «Повітряна тривога», які почали відображати кожен окремий регіон:

«Ми закликаємо всіх користуватися різними джерелами сповіщень про тривогу та не ігнорувати загрози, спускатися в укриття або хоча б із верхніх поверхів будинків на нижні. Особливо небезпечними є панельні висотки, які при влучанні ракети складаються, мов картковий будинок», – говорить Юрій Ігнат.

Раніше “ВК” розповідав, що станом на середину березня у Києві пролунало 1000 повітряних тривог. 

Останні новини