Салюти на тлі повітряних тривог: 40 громадських організацій вимагають карати піротехніків

Автор: Оксана Тупальська
15:23 28.10.2022

Громадські активісти готують звернення до парламентарів з вимогою суворіше карати за вибухи піротехніки.

Зокрема, вимагають ухвалити законопроект №7438, який використання піротехнічних виробів дозволяє викллючно Збройним Силам України, Національній поліції та аварійно-рятувальним службам.

“Контроль та обмеження використання піротехнічних виробів необхідні не тільки під час дії воєнного стану, а й після закінчення війни. Як зазначають військові психологи – людина, потрапивши на війну, переживає надзвичайні психотравмуючі події.  Небезпека життя, здоров’я, перебування в екстремальних ситуаціях у критично довгі терміни впливають на людину. Повертаючись додому, ветеран пристосовується до нових реалій. Проте, час від часу, різні тригери, в тому числі і світло-шумові ефекти від вибухів феєрверків, повертають його у часи випробувань», – зазначили у зверненні до голови ВР Руслана Стефанчука громадські активісти.

Читайте також: Скільки киян вже відвідали тренінги із поведінки в кризових ситуаціях

Підтримали ініціативу і захисники тварин. Адже внаслідок вибухів коти та собаки втрачають слух, кінцівки, а птахи масово гинуть:

“Стрес, панічна атака, зупинка серця і загибель – так можуть відреагувати тварини на звуки піротехнічних виробів”, – йдеться у зверненні.

Нагадаємо, у Контактному центрі 15-51 працює безкоштовна гаряча лінія допомоги людям, які переживають посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Станом на вересень надано кваліфіковану допомогу та опрацьовано 1606 дзвінків.

Останні новини