Робота ППО допомагає триматися на плаву будівельному ринку столиці – чому квартири не подорожчають

Автор: Оксана Тупальська
15:28 14.12.2023

Понад 70% ЖК, які зводяться в Україні, переважно будують у західних областях та Києві. Столиці допомагає “статус” найбільш захищеного населеного пункту від ворожих обстрілів. Про це розповів співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

Завдяки роботі ППО у Києві більш відчутний попит на квартири в новобудовах, аніж у решті регіонів країни, зазначив Володимир Семенцов. Подібне спостерігається у частині західних областей країни.

Експерт додав, що зараз деякі компанії озвучують власні комерційні “плани” з підняття цін в їхніх об’єктах на 10-15%.

«Це подається, як очікуваний загальноринковий тренд, однак навряд чи це звучить переконливо та є коректним стосовно всього ринку. Адже трохи абсурдно, коли в об’єктах з нульовим чи “кволим” попитом при стабільній собівартості стрімко зростають ціни», – каже Семенцов.

М’яч у грі за квадратні метри залишається в клієнтів, адже вибір квартир значно перевищує пропозицію на новобуди:

«Не слід забувати, що на первинному ринку хоч греблю гати різноманітних ризиків для інвестора: від суто “воєнних”, до перетворення об’єкта на довгобуд чи відвертого шахрайства. Гадаю, що у стані потенційних покупців немає жодних цінових ілюзій, адже дефіциту на первинному ринку житла немає”, – зауважив фахівець. 

Серед факторів, що впливатимуть на розвиток первинного ринку житла у 2024 році, експерт виділив наступні:

  1. Тривалість і перебіг війни, протидія агресорові та подолання наслідків війни;
  2. Розвиток економіки й зокрема будівельної та дотичних галузей (зростання ВВП, низька інфляція, збалансовані доходи та видатки державного бюджету завдяки макрофінансовій підтримці країн-партнерів);
  3. Розвиток державної програми “єОселя” на первинному ринку;
  4. Ефективність містобудівної реформи (від подолання корупції на всіх щаблях, створення прозорого інвестиційно привабливого ринку, до захисту прав покупців);
  5. Ситуація на ринку валют: міцність національної валюти;
  6. Зростання доходів громадян;
  7. Політичний консенсус: відсутність внутрішніх руйнівних чвар.

“За оптимістичного сценарію ситуація на первинному ринку житла у 2024 році залишатиметься притомною: навряд чи ринку загрожуватиме більш глобальна криза, ніж та, що викликана війною. Водночас збереження “статус кво” в будівництві житла можна буде вважати цілком прийнятним результатом”, – підсумував Володимир Семенцов.

Раніше “ВК” розповідав, що навесні 2023 року у Києві посилили оборону неба над урядовим кварталом. А також, що завдяки західній ППО Київ перетворився на одне із небагатьох безпечних місць у воюючій Україні. Наразі небо столиці захищають декілька видів протиповітряного захисту різного радіусу.

Останні новини