Річниця початку низки масованих атак по Києву: росіяни пошкодили міст Кличка, забрали життя людей, обстріляли парки

Автор: Оксана Тупальська
14:34 10.10.2023

Рік тому Росія почала низку масованих ракетних обстрілів Києва з руйнуваннями інфраструктури та жертвами серед мирних жителів. Повітряний терор тривав впродовж усього опалювального сезону та змусив велику столицю потерпати від вимкнення електропостачання.

Як відомо, 10 жовтня 2022 року під час повітряної тривоги у Києві пролунали 4 вибухи. В одному з місць прильоту прямо на дорозі горіли машини, що мирно їхали.

Один з вибухів побачили неподалік пам’ятника Грушевському на вул. Володимирській. Ракети розбомбили дитячий майданчик у Києві та пошкодили музей Ханенків, також були влучання в об’єкти інфраструктури.

Падіння російської ракети не зруйнувало пішохідно-велосипедний міст у центрі Києва, проте його пошкодило. 

У день масованого обстрілу столиці з ревізією на пішохідно-велосипедний міст ходив особисто Віталій Кличко. Міський голова показав уламки російської ракети, вирву, яку та залишила, та комунальників, що прибирали територію.

“Наш пішохідний міст загоїть рани. Провідав його…“, – сказав тоді Віталій Кличко. 

Того дня внаслідок атаки російських варварів у Києві зазнали пошкоджень різного ступеня:

  • Житлові будинки — 45
  • Об’єкти критичної інфраструктури та ЖКГ — 5
  • Заклади освіти — 6 (3 школи, 1 дитячий садочок, 2 будівлі позашкільного виховання)
  • Заклади соціальної сфери — 2
  • Заклади культури — 6
  • Заклади охорони здоров’я — 5
  • Адмінбудівлі — 2

Скляний міст відкрили після ремонту всередині грудня 2022 року. Замінили всі 18 пошкоджених підлогових склопакетів. А також – 143 перильних скла. 57 з них були повністю зруйновані, 86 – пошкоджені внаслідок ракетної атаки 10 жовтня. Відновили й перила та троси, натягнуті вздовж мосту. 

Нагадаємо, скляний пішохідний міст було відкрито до Дня Києва, 25 травня 2019 року. На церемонію відкриття прийшли тисячі людей. 

Останні новини