Реставрація культурної спадщини після перемоги – у Києві відбудеться форум задля збереження цінностей

Автор: Оксана Тупальська
15:15 01.12.2023

У столиці відбудеться форум “Реставрація та відновлення культурної спадщини України після Великої Війни”, де започаткують створення концепції стратегії збереження пам’яток, історико-культурних об’єктів і територій, що є питанням національної безпеки.

05 грудня 2023 року (з 11:00 до 16:00) вОсвіторія Хаб”, Київ, вул. Князів Острозьких, 2. Мінкульт, Всеукраїнська Асоціація Охорони Культурної Спадщини та Міжнародна рада з охорони пам’яток та історичних місць ICOMOS (Париж, Франція) проведуть Форум на тему: “Реставрація та відновлення культурної спадщини України після Великої Війни”.

Подія відбудеться під патронатом ICCROM Міжнародного центру вивчення питань збереження та відновлення культурних цінностей зі штаб-квартирою у Римі.

Мета – розроблення концепції Стратегії відновлення культурної спадщини, що відповідатиме на питання6

  • “За якими критеріями будуть обрані обʼєкти для відновлення?”,
  • “В якій формі будуть відновлюватись памʼятки?”,
  • “Які структури будуть займатись безпосередньо відновленням?” та інші.

“Стратегія стане базою, основою та обґрунтуванням для подання грантових запитів для отримання донорських коштів, джерелами яких в майбутньому можуть стати як репараційні та приватні кошти, так і пожертви спонсорів і меценатів, а також допомога, надана Україні в рамках міжнародної підтримки, – зазначають організатори.

За даними Мінкульту внаслідок повномасштабної російської агресії, за період з 24 лютого 2022 року по 25 вересня 2023 року зруйновано або пошкоджено 835 об’єктів культурної спадщини. З них пам’яток національного значення – 118, місцевого значення – 653, щойно виявлених – 64.

Серед спікерів форуму:

  • Міхаела Скурич – магістр з інженерії, Директорка університету архітектури (Хорватія) розповість про реставрацію обʼєкта всесвітньої спадщини міста Дубровник,
  • Рафал Сєрачинськийпольський архітектор, що розкаже про відбудову Саксонського палацу у Варшаві та тонкощі роботи архітектора з державними закупівлями.
  • Ігор Ліскі – засновник та голова наглядової ради групи компаній «Ефективні інвестиції» (EFI Group), співзасновник аналітичного центру «Український інститут майбутнього», який займається формуванням стратегії економічного розвитку України;
  • Шимон Войцеховський – Президент правління, співвласник, архітектор-партнер в APA Wojciechowski Architects (Польща).

Останні новини