Рецепт класичної паски від Євгена Клопотенка – покроково

12:30 30.04.2021

Простий та смачний рецепт класичної паски вже випробовують на своїх кухнях і журналісти “Великого Києва”.

Рецепт класичної паски від Євгена Клопотенка – покроково
Світлодіодне освітлення

Рецепт паски поділився шеф-кухар Євген Клопотенко. 

Інгредієнти:

  • 750-800 г борошна,
  • 220 мл молока (теплого),
  • 25 г дріжджів (живих пресованих дріжджів «Духмяна Хата»),
  • 1 яйце,
  • 1 яєчний жовток,
  • 225 г цукру (+ 1 ст. л. для опари),
  • 10 г ванільного цукру,
  • 1 апельсин (сік і цедра),
  • 100 г вершкового масла),
  • 2 ст. л. рослинної олії,
  • 25 мл коньяку (або рому/віскі),
  • 100 г родзинок (або цукатів),
  • 200 г цукрової пудри,
  • 2 ст. л. сметани,
  • декоративна посипка (опціонально),
  • 1 дрібка солі.

Крок 1 – приготування опари

Дріжджі розчинити у теплому молоці. Краще це зробити руками, аби не було грудочок. 

Крок 2 – цукор і трохи почекати

До теплого молока з дріжджами треба додати цукор та також його розчинити. Вашу ємність треба накрити рушником або харчовою плівкою та залишити в теплому місці на 20 хвилин, аби дріжджі почали працювати. 

Крок 3 – додати решту інгредієнтів

До опари додати яйце та жовток, ванільний цукор, цурок та дрібку солі, м’яке вешкове масло та сметану. Добре перемішати все вінчиком.

До опари також можна потерти апельсинову цедру та вичавити сік половини лимона, потім добре перемішати, аби сік та цедра рівномірно розподілились. 

Далі додаємо борошно, перемішуємо до однорідності, за бажанням доливаємо міцний алкоголь для аромату. 

Крок 4 – тісто

Вимісіть м’яке тісто. Бажано вимішувати тісто приблизно протягом 10 хвилин, так воно буде більш однорідним. Воно не повинно липнути до рук. Сформуйте з тіста кулю і викладіть в миску, змащену олією.

Накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1 годину для підйому. Тісто має збільшитися в об’ємі в 2-3 рази. Майте це на увазі при виборі миски. Обімніть тісто і знову сформуйте кулю.

Ще раз залиште для підйому на 40 хвилин, щоб отримати повітряну паску.

Традиційно, віриться в те, що вдома має бути тихо протягом всього процесу приготування паски, інакше тісто не підійде, а в духовці вона не виросте. 

Крок 5 – ізюминка

Тепер в тісто можна вмісити родзинки, цуката або мак з горіхами за бажанням. Родзинки слід вмішувати в тісто так, щоб їх не було на поверхні тіста, і вони не пригоріли під час приготування паски.

Крок 6 – в хорошій формі

Тісто перекладаємо в форми. Якщо використовуєте металеві форми, попередньо застеліть дно форми пергаментом. Змастіть дно і стінки форми вершковим маслом.

Залиште форми в теплому місці, накривши рушником, щоб тісто підійшло до країв форми.

Крок 7 – випікання і прикрашання

Випікайте паски в духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом 20-35 хвилин в залежності від розміру форм.

Готові паски повністю остудіть і прикрасьте апельсиновою глазур’ю. Для цього в цукрову пудру (200 г) додайте сік половини апельсина і добре перемішайте. Отриману цукрову масу нанесіть на паски і прикрасьте цукровою посипкою.

Зазначимо, що “Великий Київ” щороку ласує неймовірно смачною паскою, яку випікає для нас наш янгол-охоронець Ірина і вона нічим не гірша за паску Клопотенка. Ми вирішили, що було б чудово, якби і читачі також змогли спробувати її. Тому ділимося з вами нашим фірмовим рецептом.

Крім того, ми підібрали 5 простих способів пофарбувати яйця до Великодня.

Читайте також: Як зрозуміти розп’яття Ісуса? Пояснюємо на 3 картинах з Нацмузею

 

Великий Київ у Google News

підписатися