Питання зрушило з місця: Арестович висловився щодо виїзду чоловіків за кордон

Автор: Володимир Хлєбников
12:25 08.06.2022

Питання виїзду військовозобов'язаних чоловіків за кордон під час воєнного стану згодом може бути розв'язане. Дискусія з цього приводу "вже зрушилася з мертвої точки".

Про це заявив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

Він, зокрема, припустив, що для деяких категорій чоловіків незабаром з’являться послаблення, які дозволять їм виїжджати за кордон на роботу. Чоловіків не випускали через мобілізацію, але на сьогодні в Україні кількість мобілізаційного резерву значно перевищує можливості країни озброїти та забезпечити нових солдатів, зазначив представник ОПУ.

«Ми тримаємо людей, але особливо озброїти їх нічим. Куди ж там нових закликати? Хіба що за окремими спеціальностями. Ті, хто працюють за кордоном, можуть підтримувати свої сім’ї. Ті ж моряки за минулий рік чотири мільярди доларів відправили в Україну. Це дуже серйозна допомога економці, яка наполовину просіла через війну”, – сказав Арестович, слова якого наводить видання “Слово і Діло”

Особисто себе він назвав прихильником “диференційованої мобілізації”. “Коли були перші дні повномасштабної війни в Україні, всі були шоковані, ніхто не знав, чим би це могло закінчитися; тоді потрібні були всі. Питання стояло про виживання країни! Зараз воно, до речі, теж стоїть, просто трохи розтягнуто, пролонговано. Це не критична фаза цього питання, коли незрозуміло, будемо ми завтра чи ні. І, думаю, можна вже запускати диференційований підхід до мобілізації“, – пояснив радник Андрія Єрмака.

Читайте також: В Києві викрили дві схеми переправлення чоловіків призовного віку за кордон

Арестович також зазначив, що в Україні, на відміну від РФ, при мобілізації важливо враховувати “певний набір факторів“: професійну придатність, мотивацію, наявність необхідної військово-облікової спеціальності. Проблема в тому, що система військкоматів не розрахована на таке навантаження, визнав він.

«Сьогодні військкомати перебувають у важкій ситуації, коли за день до 500 заявок потрібно опрацювати: з усіма скаргами, потребами, медкомісіями й т.д. вони просто фізично не розраховані на таку кількість людей, і тому перегини на місцях бувають. Цю проблему теж, зокрема, знімає диференційований підхід до мобілізації» – вважає представник ОПУ.

Як відомо, на період дії воєнного стану громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років заборонено виїзд за межі країни, окрім винятків, передбачених законодавством.

Зауважимо, “ВК” неодноразово повідомляв про викриття правоохоронцями незаконних схем переправлення чоловіків за кордон.

Читайте також: Що потрібно знати чоловікам призовного віку, які планують перетнути кордон

Останні новини