Проєкт “Місто живих стін”: кияни лякаються міфів про плетучий виноград Вічі

Автор: Марія Супрун
18:11 20.08.2022

В столиці в рамках нового екологічного проєкту вертикального озеленення «Місто живих стін» в усіх районах висаджують унікальний виноград «Вічі». Але довкола винограду склалося чимало міфів, які лякають киян.

Депутатка Київради Ксенія Семенова розповіла про переваги екопроєкту та розвінчала міфи про виноград.

Так, за її словами, один з міфів це те, що нібито по ньому лазитимуть гризуни. Однак це не так: миші та щури ніяк не можуть завестися від того, що десь з’явився виноград. У разі появи щурів потрібно замовляти дератизацію у ЖЕКу. Навіть якщо десь завелися гризуни, на сам виноград можна поставити захисні сіточки, які не дозволять лазити виноградом.

Ще один міф – виноград нібито може проростати всередину стінок, після чого вони починають кришитися. Це теж дурниці. Рослина жодним чином стіну не псує, жодного негативного впливу на стан будинку не має. У декоративного винограду є вусики з чіпкими гачками на кінцях – ними він чіпляється до стіни.

Також у винограді не заводиться мошкара та комарі, як думає багато хто. Це черговий міф. Якщо влітку у вікна залітають комарі, це лише означає, що вони завелися у підвалі або настав їхній час.

Семенова також пояснила, що хорошого у вертикальному озелененні.

По-перше, рослини знижують середню температуру. Зелені насадження виділяють кисень. І цей позитивний вплив на навколишнє середовище є постійним. Особливо це важливо на тлі того, що у Києві постійно щось будують, – бетону стає більше, ніж рослин. Тому вертикальне озеленення може хоча б частково компенсувати переважання каменю над природою.

По-друге, «зелені стіни» – природні фільтри. На вулицях із вертикальним озелененням менше вогкості, затоплень, забруднення повітря та дрібних частинок пилу.

По-третє, будинки, що потопають у зелені, – це просто красиво.

Нагадаємо, еко-ініціативу з впровадження вертикального озеленення пропагує столична влада. Які плюси називають – читайте тут. Першою на неї відгукнулась Солом’янка, другою – Дарниця. Днями Печерський район також долучився до нового еко-проекту.

Біля мерії також висадили виноград Вічі, який вкриє стіни зеленим килимом. А ще – в парку “Наталка” та біля Почайни.

Водночас, вже зафіксовано знищення саджанців. Депутатка Київради пообіцяла винагороду за координати діда, що вирвав саджанець винограду.

Останні новини