Проросійська література, мільйони готівки та “сумнівні” громадяни РФ: що знайшли у Києво-Печерській Лаврі під час обшуків

Автор: Вікторія Мілюта
10:28 23.11.2022

Вчора Служба безпеки України провела обшуки на територіях Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві, Корецького Свято-Троїцького монастиря та у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ на Рівненщині.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Правоохоронці перевірили понад 350 церковних споруд і 850 осіб, 50 з них пройшли поглиблені опитування на поліграфі. Зазначається, що там були не тільки українці, а й росіяни.

При перевірці деякі громадяни надали паспорти та військові квитки СРСР, а деякі взагалі не мали оригіналів документів, а лише їх копії, або ж мали паспорти громадян України з ознаками підробки.

Також на території Києво-Печерської Лаври затримали 32-річного українця, який може бути причетний до протиправної діяльності проросійського інформагентства «Антван». У СБУ зазначили, що він є довіреною особою власника російської компанії «ANTVAN GROUP» – Орлова О.В., який володів в Україні низкою земельних ділянок і закладів громадського харчування. Зараз це майно заарештували.

Читайте також: “Прокидається матушка-Русь”: Правоохоронці вивчать відео богослужіння у Києво-Печерській Лаврі

Крім того, правоохоронці знайшли проросійську літературу, яку використовували під час навчання у семінарії та приходських школах, у тому числі для пропаганди «русского мира», готівку на загальну суму понад 2 млн грн, більше ніж 100 тисяч доларів США та декілька тисяч російських рублів.

Нагадаємо, СБУ розпочала кримінальне провадження за фактом інциденту, що стався 12 листопада в одному з храмів Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”. Тоді під час богослужіння у храмі звучали тези пропагандистського характеру, що вихваляють Росію. Вчора на території собору розпочались обшуки.

Останні новини