Проблем з їжею в Україні не буде, але м’ясо та масло не всі зможуть собі дозволити – експерт

Автор: Ольга Даниленко
13:40 08.08.2022

В Україні у найближчі 3-4 роки не буде проблем з продовольством. Хліба вистачить, а от м’ясо та масло зможуть дозволити собі не всі українці. Однією з найпоширеніших рекомендацій є вирощування “борщових наборів” на городах в селах.

Проблем з їжею в Україні не буде, але м’ясо та масло не всі зможуть собі дозволити – експерт

Такі прогнози та рекомендації дав президент асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Алекс Ліссітса (Олексій Лисиця).

За великим рахунком у нас настільки великі запаси зерна й іншого всього, що наступні три-чотири роки, дай Боже, щоб ми його продали та вивезли. У нас величезні залишки рослинницької продукції. Якщо подивитися на те саме молоко або те саме м‘ясо, то у нас є велика кількість виробництв, які знаходяться у Західній та Центральній Україні. Тобто тут я теж не бачу проблеми”, – розповів він в ефірі “Радіо НВ”.

Він додав, що проблема саме у платоспроможності українців, адже зростає безробіття, а через інфляцію й підвищені витрати на виробництво продукції – ціни на українське продовольство будуть зростати.  

Якщо говорити про високоякісну продукцію українського тваринництва: масло або сири, (м’який) сир, то чи буде у людей можливість купувати цю продукцію, адже, знову ж таки, виробничі витрати зростають по всій ланці, починаючи від палива, газу, електроенергії.  Ми не знаємо, яка буде зима і скільки вона нам коштуватиме в плані газу. І питання хто зможе купити цю продукцію. Де факто у нас дуже багато питань в тому, що населення України має високий рівень безробіття вже зараз. Скоріше, до зими воно буде погіршуватися, або зростає інфляція, зростають виробничі витрати, а купувати нема кому”, – пояснив Лисиця.

Дивиться також: Згарище заліза і бетону: росіяни обстріляли склади з продовольством під Києвом (ФОТО)

Експерт рекомендує всім українцям вирощувати стандартний набір овочів для приготування борщу у себе на городах, якщо вони є, а також запасатися гречкою.

Треба вирощувати, так. Вони (овочі) не будуть такі смачні та сонячні, як з Півдня, але вибору немає. Всі, у кого є земельні ділянки у сільській місцевості, зараз вирощують так званий “борщовий набір”. Дуже багато фермерів стали зараз вирощувати гречку, розуміючи, що гречка буде продуктом, який буде цікавити українських споживачів”, – додав Лисиця.

Нагадаємо, в Україні вже фіксували подорожчання харчових продуктів: вартість стандартного набору овочів для приготування борщу у січні 2022 року більше, ніж удвічі перевищила показник січня минулого року.

Як повідомляв “ВК”, кризи з продовольством, паливом та фінансами, спричинені або посилені вторгненням РФ в Україну, загрожують спровокувати заворушення у бідних країнах та призвести до дефолту понад 70 держав.

Великий Київ у Google News

підписатися