Посадовець КМДА затриманий на вимаганні багатомільйонного хабаря

Автор: Володимир Хлєбников
10:34 27.07.2022

На вимаганні хабаря у розмірі 270 тисяч доларів правоохоронці затримали одного із заступників директора Департаменту транспортної інфраструктури КМДА, а також директора державного підприємства, яке належить до сфери управління Київської ОДА.

Про це 27 липня повідомила Київська міська прокуратура.

За даними слідства, посадовці з липня 2021 року вимагали від керівника підприємства, яке надає послуги з пасажирських перевезень маршрутними таксі, кошти за сприяння та нестворення перешкод в його роботі. У разі відмови заступник директора департаменту погрожував “створити проблеми в роботі перевізника, а також інших, пов’язаних з ним підприємств“. Директор державного підприємства виступав посередником у домовленостях та передачі коштів.

У січні та лютому 2022 року правоохоронці задокументували одержання підозрюваними двох траншів неправомірної вигоди на загальну суму 51 200 доларів США. З початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну чоловіки призупинили протиправні дії щодо перевізників, однак вже в липні поновили свої вимоги. Вони вимагали $220 тис. за грудень-червень та за продовження договорів на перевезення пасажирів до кінця року. При цьому договори вже були підписані на момент отримання ними коштів“, – йдеться у повідомленні прокуратури.

Довідково. Станом на 27 липня 220 тисяч доларів США коштують понад 8 млн грн.

Чиновників було затримано одразу після одержання ними обумовленої суми. Під час невідкладних обшуків, зокрема, за місцем проживання затриманих та у службових приміщеннях КМДА, вилучено грошові кошти, документи та зброю, походження якої наразі встановлюється.

Операцію з викриття провели прокурори спільно зі слідчими та працівниками оперативного підрозділу територіального управління ДБР, розташованого у місті Києві.

Мер Києва, голова КМДА Віталій Кличко напередодні ввечері, 26 липня, підтвердив затримання одного зі своїх підлеглих. Він також подякував правоохоронцям “за професійну та оперативну роботу”.

ДБР спільно з прокуратурою міста затримало на вимаганні хабаря одного із заступників директора Департаменту транспорту. Міська влада і надалі готова співпрацювати з правоохоронними органами задля запобігання та боротьби з корупцією. Ми постійно передаємо матеріали внутрішніх аудитів КМДА і співпрацюємо з правоохоронцями», – написав Кличко у себе в Telegram-каналі.

Він зазначив, що на час розслідування чиновник буде невідкладно відсторонений від виконання обов’язків.

Прикро, що коли наші захисники б‘ються і гинуть за Україну, є ті, хто в тилу не працює на перемогу, а, як щур, краде у міста й у держави. Це – зрада і послаблення України. І особливо під час воєнного стану покарання за такі злочини має бути найсуворішим», – наголосив міський голова.

Ані прокуратура, ані Кличко не називають прізвище київського посадовця. Втім, відомо, що у директора Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Руслана Кандибора три заступники:

Раніше “ВК” писав, що співробітники внутрішньої безпеки СБУ у співпраці з НАБУ та САП викрили оперативника Служби безпеки на вимаганні хабаря.

Читайте також: Директору Департаменту комунальної власності м. Києва та його заступнику повідомлено про підозру у службовій недбалості

Останні новини