У Переяславі понад пів століття немає богослужінь у соборі, побудованому коштами Мазепи – там досі радянський музей

Автор: Оксана Тупальська
15:40 01.08.2023

До Вознесенського собору в Переяславі на Київщині з радянських часів не прийшли віряни, аби відправляти там богослужіння. Храм побудований у 1695-1700 рр коштом Івана Мазепи. Нині там музей, приурочений переправі радянських військ через Дніпро під час Другої світової війни.

Про долю храму кореспонденту «Великого Києва» розповів кандидат політичних наук, історик, релігієзнавець, дослідник історії Церкви Андрій Ковальов. 

«У Вознесенському соборі, який в аварійному стані – досі радянський музей про Другу світову війну про форсування Дніпра. Проблема в тому, що коли непрофільні заклади перебувають в храмах, гроші на їхню реставрацію не виділяються. У цьому випадку не дають кошти – бо то музей. Гроші на реставрацію виділяються тільки там, де створювався музей з метою збереження історичної спадщини (тобто, коли музейною цінністю є сам собор)», – розповідає Ковальов.

Вознесенський собор був збудований у стилі українського бароко з цегли та з куполом на високому гранчастому барабані.

Собор є частиною Вознесенського монастиря. У 1738 році поруч з храмом почав діяти колегіум.

У 1845 році Т.Г.Шевченко змалював храм у своїй роботі «Вознесенський собор у Переяславі».  

Під час Другої світової війни була знищена Варваринська церква поруч з собором та постраждали будівлі монастиря. Проте Вознесенський собор вцілів. Радянська влада у колегіумі поруч з храмом у 1970 році відкрила музей Григорія Сковорода, а в самому соборі у 1975 році – музей, що нагадує про воєнні події. Тоді у приміщенні розгорнули діораму «Битва за Дніпро».

На світлинах можна побачити, що на місці вівтаря розвішені великі стрічки-колоради, а між ними діораму з зображенням фрагменту бою. Біля віконних шиб, де в церквах ставлять фігури святих та ангелів – радянські солдати, а замість іконостасу – портрети радянських персонажів.

«Правильно полягало б перевезти експозицію в Лютіж (де розташований Національний музей-заповідник української військової звитяги – прим.) чи деінде, а храм передати громаді. Бо маємо унікальний собор мазепинської доби, збудований за гроші Мазепи. Але втратимо пам’ятку культури і архітектури не в совєтській час, а в часи незалежності. В совєтскій час, коли була богоборча політика і знищувались храми, розміщення музею допомогло його зберегти. Але тепер музеї тепер можуть призвести до руйнування того, що мали б оберігати».  

Раніше “ВК” розповідав, як киянин не міг зайти помолитися до Андріївської церкви в центрі Києва, бо вимагали купити квиток в касі музею. Це стало приводом дослідження, чи можна позбутися музеїв та відкрити церкви з багатовіковою історією, аби кожен міг вільно заходити і там молитися. 

Останні новини